SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Vorig weekend was het 21 juni, dan begint bij ons officieel de zomerperiode. Het is de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Bij de Kelten begon de zomer al begin mei met het vruchtbaarheidsfeest van Beltane en was het op 21 juni daarom voor hen MIDzomer. Die term is ook bij ons nog steeds gangbaar voor deze datum.

De Kelten verdeelden het jaar in slechts twee seizoenen: een donkere tijd en een lichte tijd. Midzomer is het Hoogtepunt van het jaar, maar tevens een keerpunt: de Zon staat op haar hoogst en gaat vanaf nu langzaamaan zakken, we gaan het donker weer tegemoet.
 

Spiegel van de Zomer

Deze eb en vloed beweging van de seizoenen herken je vast ook wel in je eigen leven. Na een diep dal klauter je toch weer omhoog, maar ook na een topfase wordt het automatisch weer een keer anders. Na regen komt zonneschijn, maar ook andersom.

Deze terugkerende cyclische verandering is heel natuurlijk en hoort bij het leven. Wij mensen willen het liefste alleen de zonzijde beleven en staan niet zo trappelen om ook de donkere kanten van het leven mee te maken. Het leven op Aarde is echter duaal: zonder licht geen donker en zonder donker ook geen licht. Je hebt zelfs de duisternis nódig om het Licht te kunnen zien! Het hoort er allebei bij als twee kanten van dezelfde medaille.
Het hele leven is onzeker, er zijn slechts 3 zekerheden: je geboorte, je dood én dat alles altijd in verandering en dus onzeker is. Het belangrijkste is hoe je daarmee omgaat.


de ZomerZon spiegelt in het water.... combinatie van het element vuur en water

De zomer is binnen de jaarcyclus van de vier seizoenen die wij hanteren, de periode van rijping en bloei, van hoop op een goede oogst. Daarvoor zijn zowel het element vuur (zonkracht) als water (voeding) van belang. Het is het meest uitbundige seizoen in de natuur, een tijd van vreugde en extase.

Als je kijkt naar je eigen leven kun je jezelf de volgende (zomer)vragen stellen:
- in welke eb of vloed fase zit ik nu?
- wat is er bij mij bezig om tot rijping te komen?
- wat heb ik nodig om te bloeien, zodat ik daar later dit jaar daadwerkelijk de vruchten van kan plukken?
En waar geniet ik van, wat brengt mij in vreugde en extase?


Vakgebied in bloei

Wat er op dit moment in bloei staat, is het vak 'natuurcoaching'. Op zondag 14 juni vond in Amersfoort de boekpresentatie plaats van het boek 'de Natuur als coach; vakgebied in BLOEI', waar collega Yoke de Wilde de afgelopen 3 jaar aan bezig is geweest.

Een práchtig boek, zowel qua inhoud als natuurfoto's en héél informatief en compleet. Alles wat van belang is bij coachen in en met de natuur vind je wel terug in het boek, een aanrader voor een ieder die zich meer wil verdiepen in het b(l)oeiende vakgebied natuurcoaching. Het boek is voor €29,95 te koop, zie voor meer informatie www.smaragd-coaching.nl

Sandra en ik hebben tijdens de Proeverij op 14 juni diverse demonstraties gegeven waarin mensen konden kennismaken met Spiegeling en onze werkwijze.
Ter voorbereiding op deze dag heeft de website van Spiegeling een facelift gekregen en hebben we ons PR materiaal vernieuwd. We zijn heel trots op onze nieuwe promotiekaart, waarin ik op voor- en achterkant foto's van eigen hand heb kunnen verwerken.
Ook achter de schermen is er een en ander gewijzigd, waaronder deze nieuwsbrief pagina.

 

voorkant nieuwe promotiekaart, met eigen 'spiegel' foto uit het Ulvenhoutse bos!

Naar aanleiding van het thema in mijn vorige nieuwsbrief heb ik eind mei mijn eerste blog geschreven en op de site geplaatst, zie de weblog pagina op de site > weblog
Ik heb nog tal van onderwerpen in petto om over te kunnen bloggen. Als je geïnteresseerd bent, houd dan regelmatig even de website in de gaten. Wanneer ik tijd én inspiratie heb zullen er zeker vervolg blogs verschijnen.

Komende tijd gaan Sandra en ik verder brainstormen over de juiste vorm die past bij onze steeds intensievere samenwerking binnen Spiegeling. En gaan we plannen maken voor het 10-jarig bestaan in 2016, hoe daar aandacht en gestalte aan te geven. Daar zullen we jullie in de komende nieuwsbrieven verder over informeren.

Verhuizing

Maar vóór die tijd ben ik nog heel druk in de weer met mijn "huizerij". Het huis in Bavel is inmiddels verkocht (binnen 4 maanden ná verkoop aankondiging) en wordt per 1 september opgeleverd.

Omdat het hebben van twee woonlocaties mij eigenlijk heel goed bevalt en ik ook nog regelmatig voor Spiegeling in het midden van het land moet zijn, heb ik besloten om vooralsnog mijn huurhuis in Bilthoven aan te houden. Maar ik wil óók in Brabant zijn omdat mijn aktieve en sociale leven zich hier voor het grootste gedeelte afspeelt sinds de laatste vier en half jaar, toen ik vanwege de gezondheidssituatie van mijn - toen nog levende - ouders naar het 'Zonnige Zuiden' ben verkast. Daar heb ik nooit spijt van gehad!

Om die reden ben ik in omgeving Breda tal van recreatieparken afgeweest om te onderzoeken of ik, for the time being, aan een leuke caravan of chalethuisje kon komen als tweede onderkomen en dat is gelukt!

voorkant caravan: mijn nieuwe Brabantse onderkomen...

Ik kan op een campingterrein in Zundert de caravan, inclusief inventaris, overkopen van een collegaatje van Zuiderlicht. Het is een héérlijk lichte en sfeervolle fijne stek die omgeven is door een práchtige tuin! Echt een passende omgeving voor een natuurcoach én een fijne plek voor kater Bas om in rond te kunnen struinen.

Een vriendin mailde mij toen ze de foto's zag: wat een perfecte plek om een boek te schrijven, te schilderen of te tuinieren en contact met de natuur te maken. Daar verheug ik me inderdaad al helemaal op.
Temeer, daar er aan de achterkant van de schutting ook een ini mini klein privé bosstukje ligt. Dan kan ik eens 'een boom opzetten' met de bomen die mijn naaste buren zijn..... Of met de vogels die je 's ochtends wekken met hun vrolijke ochtendconcert zoals mijn collega vertelde, dan heb ik een 'natuurlijke' wekker om mee op te staan!

Ik ben hier dan ook héél erg blij mee en heb nu 2 maanden de tijd om het huis in Bavel leeg te halen en mijn spullen te verdelen over Bilthoven en Zundert.

caravan + tuin voor Basje met  stuk bos erachter.....

Ik denk dat ook Bas het hier wel naar zijn zin gaat hebben en in november zijn 18e verjaardag kan vieren tussen de struiken.....


Aktiviteiten Spiegeling dit najaar

Ondertussen gaan de (Trainings)aktiviteiten van Spiegeling gewoon door en staat er voor dit najaar het nodige op de rol:

zaterdag 5 september
Kennismakingsworkshop Natuurcoaching in Austerlitz olv Sandra 
/agenda/kennismakingsworkshop-natuurcoaching/

Zondag 21 september
Herfst Stiltewandeling in Breda olv Mirjam en in Austerlitz olv Sandra
/agenda/herfst-stiltewandeling-in-breda-en-austerlitz/

zaterdag 3 oktober
Start Training Natuurcoaching in Zeist; (Basis)training van 6 bijeenkomsten voor mensen die met mensen werken (coaches, counsellors, loopbaanadviseurs en anderszins) olv Sandra
/agenda/training-natuurcoaching-voor-mensen-die-met-mensen-werken/

Zaterdag 7 november
Start Keltische Jaarcyclus in Zeist; Verdiepende jaartraining van 7 trainingsdagen, voor wandel- en natuurcoaches olv Mirjam en Sandra 
/agenda/keltische-jaarcyclus-verdiepende-training-natuurcoaching/

Zondag 25 oktober
Stiltewandeling
in het kader van de 5de Landelijke Dag van de Stilte, thema 'Samhain', het Keltische Nieuwjaar. In Breda olv Mirjam en in Austerlitz olv Sandra.
/agenda/landelijke-dag-van-de-stilte-wandeling-thema-samhain/

zaterdag 21 november
Verdiepingsdag Natuurcoaching in Zeist voor wandel- en natuurcoaches: structuren en creatieve werkvormen in de natuur olv Mirjam en Sandra 
/agenda/verdiepingsdag-natuurcoaching-voor-wandel-en-natuurcoaches/

Voor alle aktiviteiten kun je je nu al aanmelden via de website.

Fijne zomer en tot daarna!

Dit is de laatste nieuwsbrief vóór de zomer. Over ongeveer twee maanden, na mijn verhuizing naar het recreatiepark in Zundert zal de volgende nieuwsbrief weer verschijnen, dan is het begin september.
Rest mij jullie een héle fijne en zonnige zomer toe te wensen met veel vreugde en extase, mooie bloeimomenten en heerlijk rijpende vruchten!

Mede namens Sandra een zonnige zomergroet,
Mirjam


Ken je mensen die geïnteresseerd zouden zijn in de aktiviteiten van Spiegeling, voel je dan vrij om dit bericht door te sturen. Mocht je de nieuwsbrief niet (meer) willen ontvangen, dan kun je je afmelden via de link hieronder.