SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Heb je al langer het gevoel dat je werk niet meer past, je relatie niet meer klopt, dat je toe bent aan een andere woonomgeving, een nieuwe uitdaging, of dat je je leven op een ándere manier vorm wilt geven?

Dit is een uitstékende kans om je open te stellen voor een periode van TRANSFORMATIE. Spannend vaak, maar een hele mooie gelegenheid om te groeien en wat is een betere periode voor groei en transformatie dan de Herfst?!

Ik kies er bewust voor om corona even te laten voor wat het is, daar wordt al meer dan genoeg over geschreven en gesproken, en dat nu niet als spiegelend thema aan te kaarten in dit Spiegeling bericht. Maar heb me laten inspireren door een artikel over Transformatie in een van de Happinezbladen van dit jaar, waar deze bespiegeling op is gebaseerd.Spiegel van de herfst
 

Spiegel van de seizoenen
 

Ik heb het hier natuurlijk al veel vaker gezegd: wij zijn als mens óók natuur en de natuurlijke processen die buiten ons plaatsvinden, kun je ook herkennen in jezelf en in je eigen leven.
In de natuur is er continu een cyclus van transformatie gaande, waarbij het ene afsterft en het andere geboren wordt.

Als je kijkt naar de seizoenen, zie je dat een boom in de herfst zijn bladeren verliest en naar binnen keert, helemaal diep in zichzelf ná de periode van uitbundige bloei in de zomer.
De boom trekt zijn/haar sapstroom terug waardoor de bladeren verkleuren en als vanzelf loslaten, vaak een handje geholpen door een flinke storm of stevige windvlaag.

Grote, ingrijpende veranderingen kunnen als een storm je leven flink op zijn kop zetten. Ziekte, een scheiding, de dood van een dierbare, het zijn gebeurtenissen die inslaan als een bom en die je het gevoel kunnen geven alsof de wereld vergaat. 

Toch zeggen mensen vaak achteraf (!) dat wat zo dramatisch leek, het beste is gebleken wat hen is overkomen en dat hen dit uiteindelijk veel goeds heeft gebracht.
Ik spreek daarbij altijd van CRISIS ALS KANS situaties en heb er zelf ook meerdere achter de rug. Dat is het "voordeel" van ouder worden :-)

Toen ik járen geleden in India tijdens mijn 'wereldreis' plat op mijn rug in het ziekenhuis van Calcutta terecht kwam en niet meer verder kon reizen, zei mijn Indiase kamergenoot Joseph tegen mij: "sister Mirjam, keep courage; the darkest moment always comes before dawn".
Ik kon daar toen niet zoveel mee, maar een jaar later werd duidelijk welke 'vruchten' deze situatie me had opgeleverd, die ik niet had willen missen.
 


The darkest moment comes before dawn
 

Van Wond naar WOND-EREN


Als je midden in een crisis zit, is het moeilijk voor te stellen dat je ooit met dankbaarheid kunt terug kijken op een ervaring die je zoveel pijn, verdriet of stress heeft bezorgd.
Maar niets in onze duale wereld is alleen maar 'goed' of 'slecht' en juist de donkerste momenten hebben de potentie in zich om oud zeer en vastgeroeste patronen los te laten. Zoals de vallende bladeren van de herfstboom die door de wind worden mee gevoerd.

Aan de buitenkant is er wellicht nog niets van nieuw leven te zien, maar in je binnenwereld kan er door deze transformatie ruimte ontstaan om te groeien en uit te komen bij een Nieuw Zelf.
Zoals het in de winter aan de buitenkant ook lijkt of er niets gebeurt, maar de boom in zijn wortels ondertussen bezig is hernieuwde krachten op te doen en zich daarmee voorbereidt op het nieuwe leven later in de lente.

Zo vindt het leven voortgang, niet alleen in de natuur maar eveneens in onze mensen-levens. Afscheid van het een, maakt ruimte voor iets anders > ieder einde is altijd weer een nieuw begin!
Als je deze cyclus in je eigen leven herkent, kun je in een moeilijke periode de kracht van transformatie gebruiken om er sterker uit te komen en met nieuwe energie en inzichten verder te gaan op je pad, óf een heel nieuw pad in slaan.

Ik kwam onlangs als titel van een boek tegen 'Van wond naar wonderen" en vind deze titel ook heel mooi aansluiten op de 'crisis als kans' slogan.
Het is dé grote kunst inderdaad om je wonden om te weten zetten naar WONDEREN!


WONDEREN der natuur: onzichtbare schimmeldraden onder de grond
en prachtige vruchtlichamen daarboven

 


Spiegelende "Wonderen" vraag aan jou:
 

* Welke crisiservaringen hebben jou doen groeien en je sterker gemaakt?

* Hoe kun jij van (letterlijke of figuurlijke) wonden komen tot je openstellen voor en het zien van Wonderen?

* Welke tegenslag was voor jou de grootste Transformatie die je hebt mogen ervaren?

* En als laatste: waar kun je allemaal DANKBAAR voor zijn als je terugkijkt op je leven tot nu toe, met alle uitdagingen en groei-kansen die zich hebben voorgedaan?
 

De Cursus in Wonderen beschrijft een Wonder als 'a shift in perception': niet de werkelijkheid verandert maar je kijk op de werkelijkheid, waardoor je wonderen ziet waar je eerder alleen rampen kon waarnemen.
Dankbaarheid voor alles wat je meemaakt in je leven, is daarbij een belangrijke katalysator!

Deze herfstperiode, waarin we ons voorbereiden op de naderende winter, vraagt je om je af te stemmen op je Zelf, op je Zielsenergie en wat jouw Hart nodig heeft om LICHT te kunnen verspreiden in de komende donkere tijd. Zowel voor jezelf als voor je omgeving.

Wellicht kun je daarbij een voorbeeld nemen aan de bomen die van nature altijd afgestemd zijn, welk jaargetijde of weersomstandigheid het ook is.....
 


Wijsheid van de oude Beuk(en),
van nature afgestemd op de cyclus van de natuur

 

Wijsheid van een boom
 

Er was eens een mens die een boom wilde zijn
die gewoon op één plaats een beetje vrij wilde zijn.
Niet meer rennen van hot naar her, dat voelde zo gebonden,
maar juist stilstaan op één plek, de vrijheid van groeien en gronden.

En het gebeurde,
de mens werd een boom en was gelukkig.

Tot het mooiste moment, toen hij begreep dat je als boom
het noorden, het zuiden, ja alles bent.
Bladeren als ogen, kijkend naar het oosten
onwetend van het westen en andersom.

Ieder een eigen blikveld, een visie, een uitzicht.
Uitzichten verenigd, toch samen in één boom.
En de mens was zo gelukkig, zijn wereld ideaal.
Hij besloot de boom nooit meer los te laten
want de bladeren gaven hem taal.

En precies op dat moment begon het blad te kleuren.
En de mens - verward - hield vast wat hij had
maar de wind liet het gewoon gebeuren.

 

Nog openstaande SPIEGELING aktiviteiten deze maand:


Voor wil wil is er nog plaats (2 personen) op de Proeverij 'intuïtief kennismaken met de spiegelwerking van de natuur' op vrijdag 23 oktober, van 10.00 tot 14.00u in de Bilt, zie proeverij- intuitieve-natuurcoaching 

Of je kunt deelnemen aan de Allerzielen wandeling op zaterdag 31 oktober, van 13.30 tot 16.30 in het Bredase Mastbos, zie allerzielen-wandeling-breda
 


Herfstwandeling 20 sept: Letterlijk én figuurlijk STIL staan......
 

Tijdens deze wandeling staan we - letterlijk én figuurlijk - stil bij verlieservaringen in je leven. Dit kan gaan om overleden dierbaren maar eveneens om verlies van werk, relatie of gezondheid. Of andersoortige verliezen die je raken.

Voel je WELKOM; er is plaats voor maximaal 8 deelnemers! Inschrijving gaat op volgorde van ontvangen aanmelding.

Inschrijven voor Proeverij of wandeling gaat via deze link: inschrijven

Ken je anderen voor wie dit bericht ondersteunend kan zijn, voel je vrij het door te sturen.
Wil je geen update (meer) ontvangen, dan kun je je uitschrijven via de link hieronder.
 

Rest mij je een heel gezond, kleurrijke en transformerende herfst toe te wensen!
 

Warme hartegroet Mirjam