SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Dit is de laatste (lange) nieuwsbrief van dit jaar, die in het teken staat van 'Afscheid en nieuw begin' en een soortement eerbetoon is aan mijn recent overleden Vader.

Schreef ik in mijn oktober nieuwsbrief nog dat mijn vader zo wonderbaarlijk was opgeknapt na zijn heftige inzinking eind augustus toen ik hem heb laten "bedienen", inmiddels moet ik melden dat hij op zondag 16 november overgegaan is naar t Licht.
Hoewel ik er al máanden in mijn achterhoofd rekening mee hield dat dit elk moment kon gebeuren, kwam het toch geheel onverwacht.
Het is een heel groot KADO (!) dat ik erbij was en hij mijn hand heel stevig vasthield toen hij - letterlijk - zijn laatste adem uitblies. Daardoor had ik eerst nog niet door dat hij was gegaan. Het is wel heel kenmerkend voor de diepe Zielsverbondenheid tussen ons!

Twee weken voor zijn heengaan is er in het verpleeghuis nog een (laatste) dierbare foto van ons samen gemaakt die ik erg koester. Hij ziet er daarop heel magertjes uit want hij viel alsmaar af en was daarmee fysiek al afscheid aan het nemen van het leven, maar deze foto illustreert voor mij ook weer heel duidelijk de innige band tussen ons.
Ik ben ook héél blij met het levensechte portret dat ik dit voorjaar nog op tijd door kunstenares Mieke Robben heb laten schilderen ( www.miekerobben.nl ) en dat mij vanaf de muur heel vriendelijk toelacht...

  

laatste foto met pa samen (5 nov 2014) + foto van zijn portret

Niet alleen het persoonlijke afscheid zo samen was heel mooi, ook de uitvaart was heel bijzonder en pa waardig!
Het was een strálend zonnige dag en er waren veel mensen in de kerk en op de begraafplaats; mijn vader was een publiek (én geliefd) figuur onder meer omdat hij jarenlang gemeentesecretaris is geweest van de gemeente Nieuw Ginneken.
Er waren ook veel vrienden en bekenden van mij aanwezig waardoor ik me heel erg gesteund en gedragen heb gevoeld, óók door de ongelooflijk veel lieve en warme (mail)reakties uit mijn eigen vrienden en kennissenkring van mensen die pa niet eens persoonlijk kenden, maar zich toch heel betrokken voelden en hem - door mijn foto's en verhalen over hem - een warm hart toedragen.

Ik voel me hiermee heel RIJK en óók met de afgelopen 3 en half jaar dat ik vanuit zijn huis in Bavel wekelijks naar hem toe kon in het verpleeghuis in Etten Leur. We hebben er álles uitgehaald wat erin zat en zó ongelooflijk veel leuke en fijne dingen samen kunnen doen al die tijd. Het is nooit een opgave geweest, ik keek er steeds naar uit om naar hem toe te gaan! 
We hebben heel wat liters koffie naar binnen gewerkt samen; op alle terrasjes in de omgeving kenden ze ons en wisten ze al wat we wilden bestellen nog voordat we iets hadden gezegd....


met pa op ons vaste terras bij de Butler in Etten Leur:
met die paarse deken om lijkt hij net een 'Lama'...

Ik heb het contact met pa - met terugwerkende kracht - als heel helend ervaren, mede door de persoonlijke en intieme gesprekken die we in de begintijd hebben gevoerd, waardoor er géén open eindjes meer zijn en ik hem in alle Rust en Vrede, vanuit een diep en heel VERBONDEN Hartsgevoel, kan laten gaan, wetende én voelende dat hij nog steeds bij me is én zal zijn. We zijn Zielsverwanten!

Ik kan uit de grond van mijn Hart zeggen dat deze afgelopen jaren in Brabant, in nauw contact met mijn vader én moeder (die in dec 2011 overleed), de béste jaren van mijn leven zijn geweest tot nu toe! Ik heb hónderden foto's van hem gemaakt, een visueel dagboek over de afgelopen jaren samen waar ik rijkelijk uit kan putten.

Op de uitvaart van mijn beide ouders heb ik onderstaand prachtige én heel treffende gedicht van Hans Stolp voorgelezen:

Weet jouw hart het al, dat de Dood geen Einde is
maar slechts een nieuw Begin?

Weet je al dat échte Liefde eeuwig is en levend blijft
ook al leven wij hier en jij daar aan de Overkant?

Kun je de band ervaren die ons blijft verbinden
ook al staat de Dood tussen ons in?

De Dood is méér dan de Dood alleen!
Naar zijn Wezen is het een Geboorte;
een Geboorte in het land van Licht en Liefde.

En daar in dat land, zien wij elkaar terug,
wanneer ook voor ons de tijd gekomen is
om de Aarde los te laten en het Nieuwe Leven in te gaan.

Vrees dus de Dood niet.

Voorbij de Dood wacht ons ons eigenlijke Thuis.
Daar wacht ons Vrede, Liefde en Geborgenheid.
Daar wachten zij die ons zijn voorgegaan,
Daar wacht ons God!

En zó voelt het voor mij ook helemaal!

Pa heeft het heel mooi getimed: met zijn overlijden sluit ik het jaar 2014 met een vervuld gevoel af en begin ik vol Verwachting aan het nieuwe jaar 2015. Een nieuw jaar met nieuwe kansen, start van een hele nieuwe periode in mijn levenm, met nieuwe ruimte én nieuwe mogelijkheden, óók voor Spiegeling!

  

zonder duister is er geen Licht...


Op de avond van Pa zijn overlijden schreef ik: "met jouw hand in de mijne ging je over naar t Licht; met jouw hand in mijn hand ga ik nu verder op mijn eigen Pad".
Dit betekent dat ik komend jaar hoop te kunnen verhuizen van Bilthoven naar Brabant; tot het huis hier verkocht is blijf ik het bewoond houden. Dankzij pa is er sprake van een 'coming back to my roots'.
Mijn aktieradius heeft zich in de afgelopen jaren verlegd naar Brabant/Breda en Ik voel me hier thuis als 2 vissen in het water!!

Met het verpleeghuis heb ik afgesproken daar 1 middag in de week te blijven komen om iets creatiefs met de bewoners van pa zijn afdeling te doen, zodat ik niet helemáál afscheid hoef te nemen na 5 jaar in totaal wekelijks daarheen gereden te zijn.. Sinds ik in Bavel verblijf, ben ik 1 middag in de week vrijwillig gastvrouw bij Spiritueel Centrum Zuiderlicht en in 2012 ben ik begonnen met het aanbieden van Stiltewandelingen namens Spiegeling in het Bredase Mastbos.

IN JANUARI 2016 BESTAAT SPIEGELING 10 JAAR !!

Reden om samen met collega Sandra Ramaekers, die de afgelopen jaren vooral de kar heeft getrokken, onze gezamenlijke aktiviteiten komend jaar méér 'op de kaart te zetten' en onze fijne samenwerking voor Spiegeling uit te breiden en te verdiepen. We hebben daartoe verschillende voornemens op de rol staan waar we in het komende jaar aandacht aan gaan besteden. Middels de nieuwsbrieven houden we je hiervan op de hoogte.
Eén van de gevolgen is dat de start van de Keltische Jaarcyclus, de verdiepende training voor wandel- en natuurcoaches, niet in maart zal zijn maar begin november (het Keltische Nieuwjaar valt in 2015 rond eind oktober).

De komende aktiviteiten van Spiegeling op volgorde van datum:

zondag 21 december, Midwinter wandeling (thema 'Donker en Licht') in Breda door Mirjam en in Zeist door Sandra; /agenda/midwinter-stiltewandeling-de-kracht-van-het-licht/

zaterdag 24 januari, Kennismakingsworkshop Natuurcoaching in Austerlitz door Sandra; /agenda/kennismakingsworkshop-natuurcoaching/

zondag 25 januari, Rouw-wandeling in Breda door Mirjam; /agenda/stiltewandeling-rouw-en-de-stilte-van-de-natuur/

zaterdag 7 maart, Start 6-daagse Training Natuurcoaching in Zeist door Mirjam en Sandra; /agenda/training-natuurcoaching-voor-mensen-die-met-mensen-werken/

Voor meer informatie over de inhoud van genoemde aktiviteiten zie de aangegeven links naar de agendapagina.

Voor NU wensen Sandra en ik je een hele fijne decembermaand met gezellige Feestdagen en een inspirerende Nieuwe Start daarna.
We kijken ernaar uit om je in 2015 op een van onze Spiegelings aktiviteiten te mogen ont-moeten!

een warme hartegroet van Mirjam en Sandra.

Als je mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn in de aktiviteiten van Spiegeling, voel je dan vrij om dit bericht aan hen door te sturen. Mocht je geen interesse (meer) hebben om de nieuwsbrief te ontvangen, dan kun je je afmelden via de link hieronder.