SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Heb jij ook vaak het gevoel dat je van alles moet en niet genoeg ruimte hebt voor jezelf en de dingen waar je graag (meer) tijd aan zou willen besteden?!

Ik kom dit regelmatig tegen bij mijn deelnemers en klanten als gemeenschappelijke rode draad: de druk van alles wat MOET en de stress van onvoldoende lucht en ruimte voor zaken die je zélf fijn of belangrijk vindt. Ik herken het uit vroegere tijden......
 

Geef jezelf Lucht en Ruimte
 

Het jezelf (te veel) vastzetten heeft meerdere oorzaken zoals onder andere willen voldoen aan verwachtingen van de maatschappij en mensen om je heen. Maar veel méér nog aan de verwachtingen en 'moetens' die je jezelf oplegt, vanuit hoge eisen die je stelt.
Vaak gevoed door perfectionisme en controle leg je zelf de meetlag te hoog, om maar okay bevonden te worden door anderen maar vooral door jezelf.

Het is ons meestentijds met de paplepel ingegoten, hoe belangrijk het is om te presteren en de wereld te laten zien hoe goed je bent en daar waardering voor te krijgen. Niet voor wie je bént, maar voor wat je dóet. Je bent echter helemaal goed door gewoon te ZIJN wie je bent!
 

Uit: de Jongen, de Mol, de Vos en t Paard
 door Charlie Mackesy

 

Iedere keer als ik lief voor mezelf ben door uit het 'to do' mechanisme (lees 'moeten') te stappen, ervaar ik dat situaties en mensen moeiteloos op mijn pad komen en het leven veel meer als vanzelf gaat.
Ik hoef hierbij eigenlijk alleen maar mijn eigen kleur te volgen. Dat geeft RUIMTE maar ook zóveel meer PLEZIER.
 

Je eigen kleur en ritme volgen
 

Het is essentieel voor je eigen Welzijn om je eigen kleur en ritme te volgen!

Zo heb ik het los gelaten dat ik op een bepaald moment een Spiegeling bericht zou moeten versturen, bijvoorbeeld op de datum dat de Herfst begint of de Wintertijd ingaat of het Halloween is, wat ik eerder altijd als kapstok gebruikte om mijn spiegelende boodschap aan op te hangen.

Ik schrijf nu alleen wanneer ik zin en inspiratie heb, op een willekeurig moment, en daar kan 6 weken tussen zitten of slechts maar 1. Net zoals het uitkomt.
Ik hoef van mezelf ook niet meer standaard de symboliek van het jaargetijde te volgen waar ik al 15 jaar over schrijf. Maar deel nu graag datgene wat er spontaan in me opkomt en momenteel is het vooral het thema Kleur wat me boeit.

Héérlijk om mezelf deze VRIJHEID te gunnen, dat gun ik jou ook!

Ik kies er overigens bewust voor om op deze plaats geen aandacht te besteden aan de corona-crisis en alle recente nieuwe maatregelen, waar mensen mij wel naar vragen.
Ik heb daar zo mijn gedachten en gevoelens over, maar vind dit niet het podium om daar uiting aan te geven.

Wat ik wel heel belangrijk vind is om respect te hebben voor ieders besluit en de Verbinding te blijven zoeken, ondanks de toenemende polarisatie die met de corona-maatregelen wordt gecreëerd. Ook hierbij geldt: hoe kun JIJ bij je EIGEN kleur blijven, los van hoe er vanuit de buitenwereld op je wordt gereageerd?!
 


Mooie boodschap die ik tegen kwam en die ik helemaal onderschrijf:
KIES voor Liefde en Verbinding!

 

Transformatie
 

Dat ik momenteel zo geboeid ben door kleur, is mede geïnspireerd door de prachtige kleuren-transformatie in deze herfstperiode waar ik enorm van geniet.

Weet je trouwens waarom de bladeren in de herfst verkleuren? 

"Het korter worden van de dagen is voor bomen een teken van voorbereiding op de winter. Eigenlijk zitten de herfstkleuren altijd al in de bladeren. Tijdens de lente en de zomer overheerst echter de kleur groen, omdat er zoveel bladgroen (ofwel chlorofyl) in de bladeren zit. In het najaar is er minder zon en wordt er steeds minder chlorofyl aangemaakt, waardoor het uiteindelijk opraakt.
Daarom halen bomen in de herfst zoveel mogelijk bladgroen uit de bladeren voordat ze vallen. Pas als de overheersende groene kleur van het chlorofyl is verdwenen, komen de andere kleuren tevoorschijn, variërend van verschillende tinten geel en oranje tot roodbruin". Citaat IVN.

Mooie metafoor om als spiegel te gebruiken: welke kleur treedt er bij jou op de voorgrond als je je energie uit het 'moeten van het 'to do' haalt, om meer bij jezelf naar binnen en de rust in te gaan, als voorbode van de aanstaande winter?

Wat wil zich in jou openbaren aan wellicht weg gestopte kleurrijke EIGENHEID?
 


Het groen uit t blad trekt zich terug
en maakt plaats voor andere kleuren

 

Een leuke uitnodiging uit de herfstchallenge van het IVN is de volgende: 

Maak deze week eens een of meerdere herfstwandelingen en kies één herfstkleur uit (rood, geel, oranje of bruin) en focus je tijdens de wandeling op deze kleur. Wat valt je op?
Laat jouw route eens bepalen door je herfstkleur naar keuze. Kies bijvoorbeeld steeds de richting waar je het meeste geel ziet of het meeste rood. Wie weet waar je terecht komt, laat je verrassen....  


Wat ook een leuke  en creatieve herfst tip is, is om zelf een mandala te maken van verschillende kleuren bladeren. Dit kan in je tuin of elders in de natuur en is leuk om op foto voor jezelf vast te leggen.
Als je goed om je heen kijkt, zie je overigens ook spontaan allerlei mandala-vormen in de natuur, zoals deze die ik pas tegen kwam tijdens een wandeling : natuurkunst pur sang.
 

'Natuurlijke' herfstmandala > NATUURKUNST!
 

Ook al zijn de dagen nu aanzienlijk korter sinds de winterijd is ingegaan en gelden er voor een aantal mensen beperkingen om erop uit te gaan, je kunt overdag nog altijd naar buiten om te genieten in én van de natuur en de bijzondere schoonheid van dit jaargetijde.

Vanuit Spiegeling organiseer ik dit jaar in december nog twee winterwandelingen.
De winterwandeling op 11 december in De Bilt is VOL. In Breda is op zondag 19 december nog één plaats. Op de Proeverij van 26 november is nog voldoende ruimte. Zie: agenda


TIP voor de komende tijd:

Blijf vooral bij je EIGEN kleur en volg het pad waarvan JIJ voelt dat het voor jóu t juiste is en neem beslissingen die daar bij passen. En blijf ook vooral in de ont-moeting met de mensen die je onderweg tegen komt, ook al nemen ze een andere afslag dan jij.
 

Kies voor Liefde en Verbinding,
dát wens ik ons allemaal toe!
 


Met verbonden Herfst HARTE-groet,
Mirjam