SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Vandaag, 26 november, is het Thankgivingsday, een uit Amerika overgewaaid fenomeen dat traditioneel in familiekring wordt gevierd met gevulde kalkoen.
Een mooi moment om stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent in je leven. In feite zou het élke dag Thankgivingsday "moeten" zijn. Maar dan natuurlijk zónder kalkoen.....

Wij Nederlanders zijn een volk dat graag en veel klaagt valt me regelmatig op: over het weer, prijzen, gezondheids-issues, de huizenmarkt, "irritante" anderen in je omgeving zoals je (ex)partner, je huurbaas, de buren, noem maar op. En natuurlijk is dit jaar geklaag over corona, en vooral over alle maatregelen, aan de orde van de dag.

Als je gesprekjes tussen mensen opvangt is het vaak 'kommer en kwel'. Zelden hoor je ze met elkaar uitwisselen over zaken waar ze dankbaar voor zijn. Terwijl er zó veel is om  BLIJ mee te zijn, van klein tot groot, als je daar voor open staat, óók in deze pandemie.

Ondanks corona gaat de natuur haar eigen gang en kleurt prachtig rood, oranje en geel.
Een lust voor het oog waar ik enorm van GENIET en ook heel DANKBAAR voor ben. Vanwege deze kleurenpracht vind ik de herfst het mooiste jaargetijde van het jaar!
 


Dankbaar voor de wondere herfst-schoonheid van de natuur,
zowel in de regen als in de zon


Hoe meer dankbaarheden, hoe beter!
 

Ik heb in een vroegere depressieve periode, op advies van mijn toenmalige therapeut, een tijdlang een dankbaarheids dagboekje bijgehouden.
Daarin noteerde ik aan het eind van de dag minimaal 5 (!) zaken, variërend van het kopje koffie waar ik zo van kan genieten, het lekkere zonnetje die dag, de prachtige natuur om me heen, alle fijne contacten, tot en met meer intrinsieke zaken. Het werd een sport om er zoveel mogelijk te vinden en dan kwam ik met gemak op 10 uit.

Dat geeft een gevoel van Rijkdom en Overvloed zonder dat het iets met geld te maken heeft. Volgens de Wet van Aantrekking creëer je zo ook nog méér rijkdom en overvloed.
Immers: het Gelijke trekt het Gelijke aan' en heeft een versterkende wisselwerking.
Wat je energetisch uitzendt komt ook weer naar je terug, heel simpel eigenlijk.
 


Dankbaar voor dit 'kadootje van de Kosmos',
in de vorm van een dubbele Regenboog!

 

Als je er even bewust voor gaat zitten is er VEEL om dankbaar voor te zijn, ook als je in een rotsituatie zit. Om maar een paar - voor ons - automatische vanzelfsprekendheden te noemen als een dak boven je hoofd en brood op de plank (of dit nu veel of weinig is).

Ondanks alle corona-beperkingen voel ik me een VRIJ mens en geniet ik van alles wat er wél kan en mogelijk is in deze rare tijd.
Waarbij ik wel moet zeggen dat ik persoonlijk géén mensen ken die getroffen zijn door het virus of er aan zijn overleden, of die anderszins met hele nare consequenties te maken hebben. Zelf heb ik gelukkig ook geen klachten, noch qua gezondheid noch qua financiën.
 

Spiegel van corona
 

Ik zie zelf deze coronacrisis niet als de oorzaak van een beperkend leven, maar als gevolg - wereldwijd - van de destructieve manier waarop we met de Aarde en haar flora en fauna omgaan.

Er wordt nu door de overheid heel veel geld en aandacht besteed aan de bestrijding, maar er wordt voorbij gegaan aan de ontstaans-oorzaak. 
Met als gevolg dat er tot op heden voornamelijk maatregelen worden getroffen ter voorkoming van een verdere besmetting met dit virus (en mogelijk volgende en ergere varianten), maar er is helaas weinig aandacht voor preventie van dit soort pandemieën.

Alleen corona bestrijden met mondkapjes en vaccins heeft naar mijn idee weinig effect. 
Als Covid 19 "onder controle" is, volgt Covid 22 of 23 of een ander nóg hefiger virus.
Zolang we dit niet bij de wortel aanpakken en ons als mensheid niet ánders gaan gedragen en respectvoller met dieren en de natuur omgaan, blijft dit risico levensgroot bestaan. 
Bij de eerste golf dit voorjaar leek dit besef veel sterker aanwezig dan nu bij de tweede golf met alle politieke commotie.

Ik las hierover van de week een heel interessant artikel dat mijn visie onderschrijft:

www.scientias.nl/wetenschappers-luiden-noodklok-we-stevenen-af-op-een-tijdperk-van-pandemieen
 


Niet alles wat je in de spiegel ziet 
is zo mooi als op deze spiegelende herfstfoto

 

Van 'lijder' naar 'leider'
 

In de bijlage bij deze nieuwsbrief vind je een mooie tekst van een collega uit het Ondernemersnetwerk waar ik lid van ben. Zij schreef een brief áán corona, zie boven aan dit bericht toegevoegd als apart document.

Natuurlijk is het een uitdagende tijd, ook met de onzekerheid over de naderende feestdagen voor de boeg, wat er dan wel en niet kan. En uiteraard beroert deze pandemie en het dagelijks aantal vermelde besmettingen en ziekenhuisopnames iedereen in de maatschappij.
Het is een utopie te verwachten dat corona helemaal zal verdwijnen, dus gaat het er vooral om er mee om te leren gaan, zonder dat het je hele leven en de maatschappij ontwricht.

Laat je je leiden door angst en schijnzekerheden of probeer je in contact te blijven met het LICHT in jeZelf en hieraan vast te houden, door alle uitdagingen heen?!
Gezondheidsdeskundigen beamen dat angst en stress méér invloed hebben op een slechte weerstand dan een mogelijk tekort aan vitaminen en supplementen...... 

Ben je je er ook van bewust dat corona slechts een '(spiegelende) kapstok' is, waardoor reeds in jezelf bestaande angsten worden getriggerd en uitvergroot? Zoals onder meer je 'angst voor de dood én voor het leven' ?!
En besef je dat je niet automatisch bent overgeleverd aan krachten van buiten die je leven bepalen, maar dat je van de energie van 'lijder' kunt overstappen naar die van 'leider'.... ?!
 

Licht in het donker
 

Mijn uitnodiging is om in de komende Advent-tijd voorafgaand aan Kerstmis, het feest van "t LICHT,  terug te kijken naar alle positieve ervaringen waar je DANKBAAR voor kunt zijn. Die zijn er immers altijd, hoe klein ook, óók al lijkt je situatie of je leven nog zo donker en uitzichtloos.
Loesje heeft een hele mooie uitspraak hieromtrent: "het was zó donker dat ik overal lichtpuntjes zag"..... die tijden ken ik zelf ook uit eigen ervaring.....

Wat mij altijd steunt is om een voorbeeld te nemen aan de natuur en haar cyclische processen: na regen komt letterlijk (!) altijd weer Zonneschijn en na élke winter wordt het ook altijd weer Lente.
Gebruik deze tijd van 'buiten vroeg donker' om naar binnen te gaan, lichtjes aan te steken en te genieten van de rust en de stilte die bij deze periode van het jaar hoort.

Dankbaarheid voelen is je Hart openen voor dat wat is, zonder oordeel of het ánders te willen hebben dan het is. Een mooi gebed voor hen die op zoek zijn naar innerlijke vrede in woelige, wanhopige of onzekere tijden is het volgende.
 

Serenity Prayer (gebed om kalmte)
 

Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,

de moed om te veranderen wat ik kán veranderen

en de wijsheid om het verschil te zien.
 

Dit wordt onder meer veel gebruikt binnen de verslavingszorg en bijvoorbeeld bij de AA (Anonieme Alcoholisten). Het gaat hierbij om Overgave aan dat wat is!
 

Tot slot


Als je dit jaar nog mee wilt doen aan een natuur-aktiviteit van SPIEGELING, heb ik nog één plaats beschikbaar bij de Proeverij op vrijdag 11 december in de Bilt zie proeverij-intuitieve-natuurcoaching en nog één plaats bij de Winterwandeling op zondag 20 december in Bredawinterwandeling-de-kracht-van-het-licht

Als je mensen kent in je omgeving die je blij kunt maken met dit bericht, voel je vrij het door te sturen. Wil je geen Inspiratiemail (meer) ontvangen, dan kun je je uitschrijven via de link hieronder en dank ik je voor de tijd dat je Spiegeling hebt gevolgd,

Voor NU wens ik je een hele mooie DANKBAARHEIDS-DAG toe vandaag en graag tot de volgende keer. Dankjewel dat jíj er bent en op jouw manier de wereld een stukje mooier maakt!
 

Met dankbare en herfstige HARTE-groet, 
Mirjam