SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Inmiddels is het alweer 4 mei en zitten we nog steeds in de 'intelligente lockdown' periode sinds de aktieve corona-uitbraak bijna 8 weken geleden, al nemen de geluiden om versoepeling steeds meer toe. Zoals nu ook in de landen om ons heen wordt doorgevoerd.

Gelukkig lijkt het aantal besmettingen eindelijk te dalen en neemt het aantal IC opnames + overlijdens af. Hoewel het nog altijd (te) veel mensen zijn die eraan onderdoor gaan en niet alleen ouderen. De oorlog met het onzichtbare coronavirus is nog niet gewonnen.....

Vandaag vindt een alternatieve Nationale Dodenherdenking plaats, wél met het leggen van kransen maar met een lege Nieuwe kerk en zónder publiek op de Dam om deze speciale mijlpaal van 75 jaar (!) bevrijding te herdenken.

Laten we niet alleen de slachtoffers uit de WO II herdenken in onze eigen 2 minuten Stilte, maar óók even stilstaan bij alle coronadoden in eigen land en daarbuiten!

Degenen onder jullie die met het corona-virus te maken hebben, ofwel zelf ofwel in je directe omgeving wens ik heel veeSTERKTE!
Het is niet niks om hiermee te dealen als het je persoonlijk treft. Los van alle consequenties voor je gezondheid heeft deze periode uiteraard ook veel impact op ondernemend Nederland en heb jij daar wellicht óók mee te maken.

Vanuit de overheid wordt steeds gesproken over 'het nieuwe normaal' én de anderhalve meter samenleving ná corona.
In mijn vorige 'CRISIS ALS KANS' bericht zei ik al dat het leven nooit meer zomaar zal worden zoals het was en dat dit ook niet de bedoeling is.
Hopelijk gaat dit virus functioneren als een wereldwijde WAKE UP CALL om ánders met de natuur en haar flora en fauna om te gaan, zie vorige editie van mijn Spiegeling bericht als je die gemist hebtnieuwsbrief/1585631220

Wie hier ook een hele duidelijke visie over heeft gedeeld vanuit zijn antroposofische kijk op  de achtergrond van deze corona-crisis als overgang naar een 'nieuwe tijd, is Michiel Rietveld, mijn voormalig hoofd-docent aan de Opleiding Tuintherapie aan de Kraaijbeekerhof in 2003 / 2004, die tegenwoordig in Frankrijk woont.
De titel van zijn schrijven luidt: 'Kop in het zand of ochtendgloren', heel inzichtgevend om te lezen, een aanrader!

Zie: www.michielrietveld.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-3

NB de website is veilig om naar toe te surven!

Op zijn site kun je je ook aanmelden voor ontvangst van zijn boeiende berichten: info@michielrietveld.nl
 

Nieuw leven I
 

Nieuw leven past niet alleen bij het post-corona tijdperk maar is op dit moment eveneens in de natuur heel actueel, gezien de Lente die in haar volle glorie aan het uitbarsten is. Wellicht heb je nu ook méér tijd om lekker naar buiten te gaan in deze periode?!
Overal zie je nieuw leven in de vorm van jonge eendjes in de sloot, dartele lammetjes in de wei, vogels die ijverig hun nestje aan het bouwen zijn en natuurlijk alle blad- en bloemknoppen die nu massaal uitkomen. 

In mijn eigen tuin ontdekte ik afgelopen week een vogelnestje met daarin 4 eieren.
Dit blijkt van een roodborstje te zijn wiens kopje ik boven het nest zag uitsteken en die ik al regelmatig in mijn tuin had zien rondscharrelen.

Altijd een kadootje als je dit van nabij mee mag maken. Nu maar hopen dat de kleintjes veilig op kunnen groeien en uitvliegen en niet ten prooi vallen aan een grote vogel als lekker hapje, zoals vorig jaar helaas gebeurde met de baby puttertjes in mijn tuin.......
 


Lekker zacht mosnestje verscholen onder de klimop
 


Met daarin 4 eieren van het Roodborstje!


Daarnaast geniet ik enorm van de uitbundige bloesempracht en van het frisse prille lentegroen in allerlei tinten dat bossen en tuinen siert. Vooral de beukenbladeren verspreiden een prachtig geboortegroen, een lust voor het oog.

Ik kan maar NIET stoppen met foto's maken als ik in de natuur ben. Soms schiet ik wel 60 plaatjes op een dag van al het overweldigende en 'verslavende' natuurschoon: 'de wondere wereld van de Schepping' als een national geographic film in eigen land.

Het voelt alsof ik in deze coronatijd de natuur aan het (her)ontdekken ben, zoals in de periode vóórdat ik SPIEGELING oprichtte in 2006. 
Ik ben dan ook erg geboeid door de nieuwe uitzendingen van Floortje Dessing > 'Floortje blijft thuis' . In deze afleveringen interviewt ze mensen in Nederland die op een duurzame manier wonen en leven in en van de natuur; bijzondere mensen op bijzondere plekken.

Als je geïnteresseerd bent kun je haar programma's terugkijken via deze link: www.uitzendinggemist.net/programmas/97006-Floortje_Blijft_Hier.html


Ook deze fotos van 'nieuw leven' zijn uit eigen tuin:
 


Beginnende bloesem van de appelboom 


Uitgekomen appelbloesem met bezoek van hommel en vlinder


Over NIEUW LEVEN gesproken, heb ik een uitnodiging voor je als alternatieve invulling van deze coronatijd. Deze bestaat uit 3 verschillende stappen die samen een GEHEEL vormen, zie beschrijving van de onderdelen hierna.
 

Nieuw leven II
 

Stap 1: Observeren / waarnemen in de natuur om je heen
 

* Wat kom je tegen in de natuur aan nieuw ontspringend leven op dit moment van de Lente, waar je BLIJ van wordt en energie van krijgt?

* Wat zie je feitelijk; wat valt je op aan kleur en vorm en wat is je (gevoelsmatige) beleving erbij, ofwel wat doet dit beeld van nieuw leven met jou persoonlijk?
 

Frisse groene lenteblaadjes (beuk)


Verschillende tinten groen in eigen tuin (Zundert)
 

Stap 2: Spiegelende reflectievragen 
 

* Hoe kleurrijk ben je zelf op dit moment of waar zou je jeZelf of je huidige leven wat meer kleur willen geven; hoe zou je dit kunnen doen?

* Wat houdt 'nieuw leven' in voor jouw dagelijkse reilen en zeilen: denk aan werk, relaties, gezondheid, vrije tijd / hobbies of anderszins?
 

Stap 3: Creatieve verwerking
 

* Geef voor jezelf antwoord op de reflectievragen en verwerk de essentie daarvan in een gedicht.

* Maak een mandala, ofwel met materiaal van bijvoobeeld bloemblaadjes uit de natuur, of laat je door de natuur inspireren en teken of schilder een (bloem)mandala.
 

Voel je vrij je ervaringen te delen in woord en/of beeld !

 


Mijn 'nieuw leven' MANDALA, met stoepkrijt weergegeven
 

Tot slot wil ik graag afsluiten met onderstaande tekst:


ZOU HET KUNNEN ZIJN....

Zou het kunnen zijn...
Dat terwijl wij ziek worden,
de aarde kan helen
Dat nu van alles verandert en stopt,
de natuur weer door kan gaan.

Zou het kunnen zijn...
Dat nu de wereld vertraagt,
de liefde kan versnellen
Dat druk zijn en naar buiten racen en vliegen,
de rust vinden en naar binnenkeren wordt.

Zou het kunnen zijn....
Dat als we thuis moeten blijven,
we weer kunnen ervaren van wie we houden
Dat nu de maatschappij zo leunt op de zorg,
we beseffen hoe ontzettend belangrijk dat is.

Zou het kunnen zijn...
Dat de wereld en de luxe om ons heen nu kleiner wordt,
zodat we ons eigen grote hart weer kunnen voelen
Dat nu we goed voor onszelf en anderen moeten zorgen,
Ontdekken dat zelfliefde en naastenliefde noodzakelijk is.

Zou het kunnen zijn...
Dat nu we samen strijden tegen hetzelfde,
de eenheid in de verschillen kan worden gevonden
Dat als we elkaar nodig hebben,
herontdekken hoe saamhorigheid voelt.

Zou het kunnen zijn....
Dat na de chaos en strijd van deze tijd,
een nieuwe wereld wordt geboren
Dat na de angst en onzekerheid,
de liefde en waardering voor elkaar en de aarde terugkeert.

Zou het kunnen zijn....
Dat het zo moet zijn,
opdat de LIEFDE wederkeert!

Bron onbekend

 

Geniet van deze meimaand! Met hoopvolle Lente-HARTE-groet,
Mirjam
 


 

NB Voel je vrij dit bericht door te sturen naar mogelijk belangstellenden in je omgeving. Mocht je geen bespiegelingen (meer) willen ontvangen, dan kun je je afmelden via de link hieronder en dank ik je voor de tijd dat je me hebt gevolgd en wens je alle goeds op je verdere pad.