SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Als aanvulling op mijn recent verstuurde bericht van gisteren, hierbij nog een toegift om deze week extra stil te staan bij deze bijzondere periode van het jaar.
De maanden november en december staan bol van speciale gedenkdagen met daarbij behorende rituelen, voor wie zich daartoe aangetrokken voelt.

Spiegeling zou Spiegeling niet zijn, als ik deze 'highlights' ook niet even zou belichten om ondermeer je Zelf aan te kunnen spiegelen.....

Deze week is een speciale week met achter elkaar een aantal gedenkwaardige dagen die ik hier graag wil noemen: Samhain, Halloween, Allerheilligen en Allerzielen.
 

Samhain en Halloween
 

Zoals jullie wellicht bekend, is het vandaag Samhain: het Keltisch Nieuwjaar, dat jaarlijks traditioneel gevierd wordt bij zonsondergang op de avond van 31 oktober.
Aangezien de Kelten maar twee seizoenen kenden, een licht en een donker seizoen, markeerde Samhain het definitieve einde van de zomer en de start van de winter.
In de Keltische kalender begon de winter én het nieuwe jaar op 1 november en was het voor hen op 31 oktober Oudjaarsavond.

Iemand schreef vanochtend in reaktie op mijn bericht van gisteren: "morgen is het Samhain, Keltisch nieuwjaar, ik heb daar meer mee dan met 1 januari. Dus vier het altijd op die datum helemaal met mezelf."

In deze eerste week van november zijn er nog meer feesten zoals Halloween (ook vandaag op 31 oktober), Allerheiligen (1 november), Allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met eenzelfde thema, namelijk de dood en contact met overledenen.

Tijdens deze dagen is de scheiding tussen de Geestenwereld en onze aardse wereld flinterdun.
De Kelten geloofden dat de spirits van de doden tijdens Samhain weer even naar deze wereld komen om contact met ons te maken; een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Hetzelfde wat wij doen met Allerheiligen en Allerzielen.

Halloween is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows' Eve wat betekentde avond voor Allerheiligen. Halloween was oorspronkelijk een heidens feest dat in Engeland ook vooral door de Kelten werd gevierd. De katholieke kerk maakte er later Allerheiligen(avond) van.


Halloween...pompoen masker....


Volgens de Kelten werden de geesten die uit de doden op zouden rijzen, aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen bij de voordeur. Zij plachten ook de tafel te dekken met een extra bord om hen uit te nodigen. Om echter boze geesten af te weren droegen de Kelten afschrikwekkende maskers.

Halloween wordt vooral in Amerika uitgebreid gevierd. In de 19e eeuw is dit festijn door Ierse immigranten uit de VS naar Europa overgebracht
Ook in Nederland is het steeds meer een hype aan het worden om verkleed en met enge maskers de straat op te gaan om anderen de stuipen op het lijf te jagen.
Van de week zag ik op het journaal dat er vooral veel bloeddorstige Halloween attributen over de toonbank gaan en het opvallend is dat men ook graag "veel bloed wil zien"......
 

Allerheiligen en Allerzielen


Het christelijke feest van Allerheiligen, de dag waarop alle Heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden herdacht, is in de negende eeuw door de toenmalige paus vastgesteld op de datum van 1 november.
Een Heilige is een titel die in het christendom wordt toegekend aan overleden personen die bijzonder rechtschapen en gelovig hebben geleefd. In de Protestantse kerk wordt Allerheiligen niet gevierd omdat zij Heiligenverering afwijst.

Op 2 november viert de rooms-katholieke kerk eveneens het feest van Allerzielen ter herdenking van alle gelovige gestorvenen. Op deze dag zetten nabestaanden bloemen en kaarsen op het graf om hun overleden dierbaren te gedenken.

Er zijn genoeg mensen die in staat zijn om met overledenen te communiceren en hun boodschappen over te brengen. Voor nabestaanden kan dit heel troostend zijn, maar ook ik vind het interessant om van tijd tot tijd te horen wat mijn overleden dierbaren mij te vertellen hebben. Bijvoorbeeld bij een Bloemenseance op Zuiderlicht.

Iedere keer ben ik weer heel verrast als blijkt wat zij allemaal van ons weten en op afstand met ons meemaken aan Gene Zijde. Zo kreeg ik onlangs nog de boodschap van mijn-  in november 2014 - overleden vader, dat hij TROTS op me is én op de beslissingen die ik onlangs heb genomen en dat ik hiermee het juiste pad volg. Heel fijn en bevestigend om te horen!
Je kunt uiteraard ook zélf contact leggen met je overleden dierbaren en je openstellen voor hun boodschap.
 


Mijn bijzondere band met pa .... februari 2014


Ik weet niet of jij er ook voor openstaat, niet iedereen spreekt dit aan, maar mocht je geïnteresseerd zijn: op dinsdag 6 november geeft mediumTresi Barros van 20.00 tot 22.00 uur een 'helderziende waarnemingen' avond op Zuiderlicht. Zij communiceert via foto's met overledenen en brengt berichten van hen over.
Voor meer informatie en aanmelding zie: www.zuiderlichtbreda.nl/helderziende-avonden-met-tresi-barros
 

Spiegelende symboliek van Samhain
 

Alle natuurfeesten hebben óók een diepere en spiegelende symboliek.
Zo is Samhain, het feest van donker en licht eveneens een feest van Wijsheid: leren uit je ervaringen, zowel de 'positieve' als de 'negatieve', je eigen donkere (schaduw) kanten accepteren én integreren, vertrouwen hebben in het leven, in licht en duisternis, je angst voor de dood omarmen en onder ogen zien. 

Met Samhain begint er een nieuwe cyclus. Het biedt je de gelegenheid om het donker in te duiken, los te laten wat je niet meer dient en uit je duistere schaduwkant iets nieuws geboren te laten worden. Om je maskers te laten vallen en je kwetsbaarheid te durven tonen en het Lichtwezen dat je van nature bent!

In het boek 'Natuurrituelen, een innerlijke reis' van Carla Rosseels (niet meer verkrijgbaar) vond ik een mooi schaduwritueel wat ik hier graag met je wil delen.

SCHADUWRITUEEL bij Samhain:

Zorg voor een grote vuurpot of vuurkorf, ga daar rustig bij zitten en mediteer even.

* Schrijf dan op een blaadje aan welke aspecten van jezelf je een 'hekel' hebt.

* Schrijf vervolgens op een blaadje waar ánderen bij jou een 'hekel' aan hebben

* Schrijf als laatste op wat jou irriteert aan anderen

* Gooi alle 3 de papiertjes in het vuur en ga bij jezelf na of er aspecten waren die vaker terugkwamen en die je herkent als een 'schaduwkant' van jezelf.

*Kies er één uit waar je de komende tijd extra aandacht aan wilt besteden en die je graag zou transformeren.

* Sluit je ogen en vraag Hulp aan een overleden dierbare of hij/zij je komende tijd kan helpen bij je persoonlijke 'schaduw werk'.

Misschien zie je een beeld of een symbool of hoor je een woord of zin dat voor jou van betekenis is. Of komt er anderszins informatie naar je toe. Laat je verrassen!

Sluit deze ceremonie dan af en trakteer jezelf op iets lekkers. Je kunt dit ritueel alleen doen, maar natuurlijk ook samen met anderen.
 


Laat het vuur je 'schaduw' transformeren!


Dit kan een fijne manier zijn om, vandaag of op een ander moment in deze week, eens nader stil te staan bij de thema's 'donker en licht' in jezelf en in je leven én om extra aandacht te schenken aan het contact met overledenen uit je directe kring.
 

Voel je uitgenodigd om je ervaringen te delen!


Vind je deze informatie interessant om ook te delen met anderen, voel je dan vrij het door te sturen aan mensen in je omgeving. Wil je geen berichten (meer) ontvangen, dan kun je je afmelden via de link hieronder.

Tot de volgende keer, met lichtende HARTE-groet, 
Mirjam

.