SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Herken je de titel van dit bericht, in het nederlands: "Het donkerste moment bevindt zich vóór de dageraad!"

Ondanks 11 jaar Spiegeling blijf ik me erover verwonderen hoe treffend de natuur, én de daaruit ontleende uitspraken, het leven spiegelt! Ook de Wijsheid op het tegeltje 'na regen komt zonneschijn' uit Grootmoeders tijd bestaat niet voor niets..... Dat heeft me in mijn moeilijke burnout tijd ook echt geholpen.

Ik neem aan dat je beide gezegdes zelf ook wel herkent ?!

Het geeft aan dat het leven uit de polariteit 'donker' en 'licht' bestaat, die elkaar - op een natuurlijke manier - afwisselen. Ups en downs horen net zo bij het leven als eb en vloed die het natuurlijke ritme van het getijde bepalen. 
Dit is een wetmatigheid. Het een is niet beter dan het ander. Hét grote verschil tussen de natuur en wij mensen is echter dat wij overal een positieve danwel negatieve mening over hebben. En dát is wat ons het meeste in de weg zit. Niet de ervaring zelf maar ons oordeel daarover.

Daar weet ik zelf ook alles van. Mijn vriend kan 'tegenslagen' veel beter relativeren dan ikzelf, maar hij weet dan overal ook een praktische oplossing voor. Wat voor mij als een 'ramp' voelt, is voor hem een uitdaging om iets slims voor te bedenken wat hem ook altijd lukt!
Dit weekend verloor ik onderweg de linker zijspiegel van mijn auto, altijd gevaarlijk maar met het winterse weer hélemaal. Dankzij een door hem tijdelijk gefabriceerde zijspiegel kon ik vandaag toch weer veilig door de sneeuw naar huis glijden. Over spiegelen gesproken.....

Wat zo mooi is aan de Natuur, is dat die niet oordeelt. Als het regent, regent het, als het sneeuwt, sneeuwt het; HET IS! 
De natuur vindt daar niets van. Het hele RTL journaal vanavond ging echter voornamelijk over het winterse weer en alle (verkeers)ongemakken dat dit vandaag met zich mee bracht: codes oranje en rood. 
De natuur daarentegen is van zichzelf ZEN én mindfull, daar hoef je niet voor op cursus te gaan. Ga vaker naar buiten en laat je spiegelen door de natuur en ervaar eveneens de schoonheid van de winter: CODE WIT!
 

Code Wit: lichte sneeuw in het donker van de winter.....


Inwijding en transformatie


Zoals gezegd horen donker en licht van nature bij het aardse leven zoals dag en nacht, eb en vloed, zon en regen.

Als we wél het licht willen verwelkomen maar niet het donker, vergeten we dus 'dat het licht van de dageraad JUISTvolgt op het donkerste moment' !!
Hoe ouder (en "wijzer") ik word, hoe meer ik besef én ook zelf in mijn leven ervaar, dat IN het donker juist het Licht wordt geboren en dat donker en licht slechts twee kanten van dezelfde medaille zijn, behorende bij de dualiteit van het leven hier op Aarde.

Loesje heeft eveneens een sprekende tekst: 'Het was zó donker dat ik overal Lichtpuntjes zag...'. 

Het donker in ons leven is dé INWIJDINGSLES die ons verder brengt en doet groeien in Bewustzijn en Persoonlijke Ontwikkeling. En groeien gaat nu eenmaal van 'au', ook weer zo eentje.....
Maar wel heel erg waar. Als het leven gaat knellen, op welk gebied dan ook, gaan we op zoek naar oplossingen, naar Hulp (aards of spiritueel of beide), naar zingeving. Heel vaak blijkt pas achteraf wat voor goud er in deze uitdaging zat en hoe het ons verder heeft geholpen, tot welke transformatie het heeft geleid. Een ervaring die we dan niet hadden willen missen!

Dit heb ik nu al talloze keren meegemaakt en zit daar ook nu weer middenin. Na de eerste weerstand ontdek ik steeds meer 'lichtpuntjes in het donker' om met Loesje te spreken. Dáárin blijken juist de parels te zitten. In de zogenaamde 'Donkere Nacht van de Ziel' wordt steevast het Licht geboren van waaruit je anderen ook weer kunt "dienen".
Zoals een collega bij wie ik zelf een 'Lichtbaken programma' ga volgen in deze donkere dagen rond Kerst, mij gisteren toevertrouwde vanuit haar eigen situatie. Niets menselijks is ons vreemd.....
 

Een winterse luchtspiegeling van donker en licht
 

Meegaan met het ritme van de seizoenen


Het mooie is dat we automatisch al doen wat bij het seizoen past. In het boek van Jaap Voigt 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' staat bij deze periode van het jaar exact beschreven wat ik in de vorige nieuwsbrief met jullie deelde over mijn persoonlijke situatie.

Het is NU dé tijd van 'naar binnen keren', van 'durven zakken in het niet-Weten' en ontvankelijk zijn voor wat er spontaan naar je toe wil komen.
Dé uitnodiging om mee te stromen met wat er is, vanuit de Rust en de Stilte die bij deze periode van het jaar past.
Kaal durven worden zoals de natuur en loslaten en onthechten van oude ballast in de vorm van overbodige spullen in huis, maar ook van oude patronen en beelden over jeZelf. Hiermee creëer je ruimte voor vruchtbare humus die je nieuwe innerlijke zaadjes kan voeden in de Lente die automatisch weer op deze winter volgt.

Vroeger vond ik aan kale winterbomen niets aan. Tegenwoordig ervaar ik het als Kunst, Natuurkunst die ook heel mooi is om te fotograferen. Echt prachtig om die "skeletten" van ragfijne takjes en talrijke vertakkingen te zien tegen de achtergrond van (heldere) winterse luchten, kwetsbaar maar tegelijk ook krachtig in die kwetsbaarheid. 
Ook weer zo'n mooie spiegel en passend bij de uitspraak 'in je Kwetsbaarheid ligt je Kracht'. De natuur leeft ons alles voor!

 

Een kale winterboom: in je kwetsbaarheid ligt je Kracht!


Het ontroert me steeds wéér hoezeer wij onderdeel zijn van de Natuur om ons heen en dat we dezelfde processen in onszelf en ons eigen leven kunnen herkennen als we goed om ons heen kijken. We hoeven alleen maar open te staan voor het Spiegelbeeld dat de natuur ons aanreikt en dan zien we zóveel: zóveel Wijsheid, zóveel Rijkdom, zóveel Herkenning!

Ook tijdens de Proeverij van afgelopen vrijdag werd dit weer heel mooi geïllustreerd door de bijzondere ervaringen van de deelnemers hoe de natuur zo treffend én ook als vanzelfsprekend en moeiteloos spiegelt. Iedere keer weer blijf ik me daar over verbazen en dan ben ik heel BLIJ EN DANKBAAR dat ik dit werk mag doen!!
Het vervult mij met ontzag en raakt mij soms tot tranen toe vanuit een nederig gevoel naar het veelomvattende en de Grootsheid van de Schepping. Ik schreef het ooit als afsluitende zin in een artikel: Ik ontmoet God niet in de kerk maar in de Natuur!

 

HOE IS DIT VOOR JOU?

* Hoe ervaar jij de spiegelwerking van de seizoenen in jouw leven?

* Wat laat de Natuur jóu zien aan Wijsheid en Herkenning ten aanzien van je eigen procesgang door het leven; hoe wordt jij geraakt?

* En hoe heeft het "Donker" jou LICHT gebracht als je terugkijkt op dit afgelopen jaar, of op je leven tot nu toe?

 

Voel je uitgenodigd je ervaring te delen als je dat wilt door een mailtje te sturen naar info@spiegeling.net


Aktiviteiten Spiegeling


Wil je zelf aan den lijve beleven wat de natuur je te bieden heeft aan treffende spiegels en/of eveneens ervaren hoe je natuurcoaching kunt toepassen met anderen, houd dan de website in de gaten voor de aktiviteiten in 2018: www.spiegeling.net
 

Proeverij vrijdag 8 december in de Bilt


* De volgende Proeverij vindt plaats van 12.00 tot 16.00 uur op vrijdag 12 januari in de Bilt. In de Proeverij maak je kennis met het coachen in én met de natuur volgens de visie en werkwijze van Spiegeling. Het biedt je tevens de gelegenheid om te ervaren of de Opleiding Intuïtieve Natuurcoaching iets voor je zou zijn.
Zie proeverij natuurcoaching

* Op zondag 25 februari bieden Femmie Timmerman (natuurcoach en Soulcollage facilitator) en ik weer een combinatie workshopdag 'Natuurspiegeling en Soulcollage' aan. Dit keer in Drenthe, zodat ook belangstellenden uit het Noorden des lands mee kunnen doen. De dag staat dit keer in het teken van het ontdekken (en realiseren) van je Dromen en Verlangens in het nieuwe jaar.
Zie voor meer informatie: creatieve-inspiratiedag-maak-contact-met-je-dromen-en-verlangens

* Op zaterdag 24 maart gaat de volgende Opleiding Intuïtieve Natuurcoaching van start in de Boswerf in Zeist. Je leert dan hoe je als natuurcoach vanuit je intuïtie en het contact met de natuur, cliënten kunt helpen bij hun eigen antwoorden en inzichten te komen op hun levensvragen, via de spiegel die de natuur daarbij aanreikt.
 

Bij aanmelding vóór 1 januari 2018 geldt een korting van €90 op het cursusgeld!!

 

Komend weekend van 15, 16, 17 december ga ik in Utrecht het driedaagse Event volgen over je Zielsmissie, waar ik heel veel zin in heb. Ik ben zelf ook héél benieuwd wat daaruit verder wil ontstaan ten aanzien van het aanbod van Spiegeling in 2018. Ik houd je op de hoogte!


Met winterse Zielegroet, Mirjam

NB. Ken je anderen in je omgeving die je blij kunt maken met dit bericht, voel je vrij om het door te sturen. Mocht je geen bericht (meer) willen ontvangen, dan kun je je uitschrijven via de link hieronder.