SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Herken je dit?

Dat je expert bent naar anderen in zaken waar je zelf mee worstelt en nog aan het leren bent? Vaak trek je ook juist díe cliënten of deelnemers aan die "toevallig" met dezelfde thematiek bezig zijn als jijzelf.

Sinds de zomer volg ik een online training hoe een aansprekende website in de wereld te zetten want de Spiegelingsite is na 11 jaar wel aan vernieuwing toe. Op grond van alle nuttige informatie die ik inmiddels tot mij heb genomen, kan ik anderen heel goed adviseren en bruikbare tips geven ten aanzien van hun presentatie en teksten. Terwijl ik zelf nog erg aan het worstelen ben om tot goede en pakkende omschrijvingen te komen waar ik tevreden over ben, apart om te ervaren.

Daarnaast volg ik een traject 'Ondernemen vanuit je intuïtie'. Beide lijken soms haaks op elkaar te staan. Voor de websitetraining heb je erg je hoofd en je denken nodig waardoor de intuïtie naar de achtergrond dreigt te raken. Het valt nog niet mee om een goede combinatie en balans tussen beide te vinden. Vandaar dat het wel even zal duren voordat een andere website daadwerkelijk het licht zal zien.
 

Dit weekend is de wintertijd ingegaan en leveren we aan het eind van de dag een uur in, de avond valt nu vroeg. De donkerste periode van het jaar is begonnen en de tijd van - letterlijk én figuurlijk - naar binnen keren is aangebroken. Ik merk het onder andere aan de hoeveelheid theelichtjes die er op een avond doorheen gaan.
 


laat je hart het donker verlichten.....
 

Halloween en Samhain


Morgen, dinsdag 31 oktober, is het Halloween. Hoewel velen denken dat dit vanuit Amerika naar onze regionen is overgewaaid, is Halloween van oorsprong een oud Iers feest dat werd gevierd aan de vooravond van Allerheiligen. Ierse migranten hebben dit erfgoed lang geleden meegenomen naar Amerika waar het als gebruik is overgenomen en ver-amerikaniseerd. 
Halloween is de verbastering van het ierse 'All Hallows Eve' dat 'Avond van alle Heiligen' betekent. Dit is Allerheiligen geworden dat op 1 november wordt gevierd, gevolgd door Allerzielen de dag erna. In deze periode is de sluier met de 'Andere kant' dunner dan normaal en kun je makkelijk(er) in contact komen met overleden dierbaren.
 

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain, een oogst- en dankfeest bij de Kelten en tevens start van het Keltische nieuwe jaar. Samhain luidt het einde van de zomerperiode in en het begin van de winter (de Kelten kenden slechts 2 seizoenen: zomer en winter).
Met Samhain treedt de duisternis in, voor de Kelten betekende dit de start van een nieuwe cyclus op het Levenswiel want voor hen begint het nieuwe leven in het donker.
In het donker wordt het nieuwe geboren, denk aan een foetus in de donkere baarmoeder of het zaad in de donkere Aardeschoot. 

Als je de spiegel hiervan vertaalt naar je eigen leven is dat heel hoopgevend en bemoedigend: in het duister wordt het nieuwe geboren; crisis als KANS.
Als ik in 2001 geen burnout had gekregen en daardoor kennismaakte met de helende en spiegelende werking van de natuur, had Spiegeling nooit het Levenslicht gezien!
 


balans tussen licht en donker
 

Licht op je schaduw


Een andere parallel met betrekking tot licht en donker is die van de schaduw. Als er geen licht is, valt er ook geen schaduw en andersom: als er geen schaduw is, is er geen licht. Ook die twee kanten horen bij elkaar. en zijn eveneens herkenbaar voor ons mensen.
We hebben allemaal licht- en schaduwkanten, ik net zo goed als ieder ander ook al ben ik natuurcoach.
Van je schaduwkanten leer je overigens het meeste, de uitnodiging is om daar licht op te werpen, ernaar te kijken, het te omarmen en het niet naar de donkere onderwereld te verbannen want dan gaat het 'spoken'.
 

Zoals iedere kwaliteit ook een valkuil in kan houden, geldt dat eveneens voor je schaduw. Belangrijkste is om je schaduw te (her)kennen en haar lessen te leren want ze loopt altijd met je mee, waar je ook heen gaat.
In de praktijk valt dat niet altijd mee. Denk je het net 'overwonnen' te hebben, dient het zich toch weer aan.
Zo is perfectionisme en controle voor mij wel een dingetje dat de kop opsteekt als ik (te) veel vanuit mijn hoofd bezig ben óf als onderdrukker van onbewuste emoties die zich niet willen laten voelen.
Het weg willen hebben werkt niet, bovendien heeft het ook zijn nuttige kanten. Het gaat om de balans tussen het spel van licht en donker.

 


je schaduw loopt altijd met je mee....


Spiegelende reflectievragen die bij deze periode van het jaar passen:


* Waar ben je DANKBAAR voor als je terugkijkt op de afgelopen maanden van dit jaar? Wat zijn de 'zegeningen' waarmee je de winter ingaat?


* Wat zijn voor jou lichtpuntjes als je je 'in het duister voelt' en hoe ga je om met je schaduwkanten?


Wellicht kun je een (herfst)altaar maken ergens in je huis waarop je passende symbolen neerlegt, al dan niet uit de natuur, die je herinneren aan je Oogst en aan Lichtpuntjes op je pad. Een reminder om je Ziel ook in de donkere winterperiode te kunnen laten stralen!

 

Aktiviteiten tot eind van het jaar


* Op zaterdag 18 november vindt dus de 'Creatieve Inspiratiedag in de Natuur in Zeist plaats van 10.00 tot 17.00 uur; de combinatie workshopdag van natuurspiegeling en Soulcollage met als thema 'Laat je ziel stralen'.
Deze dag is VOL, de volgende mogelijkheid om deel te nemen is in februari in Drenthe. Hierover meer informatie in de volgende nieuwsbrief.
Zie: combinatie-workshop-natuurcoaching-en-soulcollage-kaart-maken
 

* Op vrijdag 8 december is de volgende Proeverij in de Bilt van 12.00 tot 16.00 uur voor mensen die kennis willen maken met (intuïtieve) natuurcoaching én met Spiegeling.
Het is ook een mooie gelegenheid om te onderzoeken of de komende Opleiding Intuïtieve Natuurcoaching in 2018 iets voor je kan zijn. De deelnemers aan de Proeverij in september waren unaniem heel enthousiast.
Zie: proeverijintroductieworkshop-natuurcoaching en flyer in de bijlage bij deze nieuwsbrief.
 

* Op zondag 10 december is in Breda van 10.30-13.30 uur de volgende seizoens Stilte wandeling die in het teken staat van de winter en het thema 'donker en licht'.
Zie: winter-stiltewandeling-de-kracht-van-het-licht


Opleiding Intuïtieve Natuurcoaching 2018

Op zaterdag 24 maart 2018 gaat de volgende Opleidingsronde Intuïtieve Natuurcoaching voor professionals van start voor coaches, counselors, trainers, loopbaanbegeleiders of andere professionals die aantoonbare ervaring hebben in het begeleiden van mensen en die graag willen leren hoe ze de spiegel van de natuur intuïtief kunnen inzetten bij het coachen.
 

Je kunt je hier nu al voor aanmelden!


Zie link 1: opleiding-natuurcoaching en link 2: natuurcoaching en eveneens de flyer in de bijlage.


NOTABENE: de tarieven zijn gewijzigd. Er geldt vanaf nu één prijs (niet meer gedifferentieerd in 'particulieren of ondernemers') en er is een verschil van €90 bij aanmelding vóór 1 januari 2018 of daarna!!

Kijk op de agendapagina van de website voor de tarieven, de vermelding daarvan is exclusief btw; zie: opleiding-intuitieve-natuurcoaching
laat je spiegelen door de natuur


De planning van de overige aktiviteiten in 2018 verschijnt in de volgende nieuwsbrief!


Er komen weer seizoenswandelingen in Breda, 4x per jaar een Proeverij in de Bilt.
In Zeist zullen er vervolgaktiviteiten worden aangeboden voor degenen die recentelijk of langer geleden, de Opleiding bij Spiegeling hebben gevolgd of die op een andere manier ervaring hebben in wandel- of natuurcoaching.
Denk daarbij aan verdiepingsdagen, eventueel een coachingsweekend of een vervolgtraining. De ideeën hiervoor zijn in ontwikkeling......


Voor NU wens ik je veel LICHT in de komende donkere periode, wie weet tot ont-moetens op een van de genoemde aktiviteiten.

Met warme Lichtgroet, Mirjam

NB. Ken je anderen die je blij kunt maken met dit bericht, voel je dan vrij om het door te sturen. Mocht je geen bericht (meer) willen ontvangen, dan kun je je uitschrijven via de link hieronder.