SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Ik krijg net een mailbericht van een hele oplettende lezer dat ik me verschreven heb in de tekst van de zojuist verstuurde nieuwsbrief: het klopt niet dat op 21 juni dag en nacht even lang zijn, dit is een 'slip of the tongue' en geldt voor 21 maart.

Op 21 juni hebben we de langste(!) dag en kortste (!) nacht van het jaar en worden de dagen daarna weer langzaamaan korter. We gaan vanaf dit moment weer richting 'donkere tijd' van het jaar zoals de Kelten dat noemden. Zij kenden maar twee seizoenen: een donker en een licht seizoen waarbij het hele jaar gemarkeerd werd door de 8 Jaarfeesten: 4 Zonnefeesten en 4 Maanfeesten.

Zij vierden in deze periode het Zonnefeest Midzomer, een term die we ook nu nog kennen.
Bij de Kelten begon de zomer namelijk al  begin mei met het vruchtbaarheidsfeest van Beltaine dat onder de Maanfeesten valt. 
 


een spiegelende zomer-ZON-foto...
 

Als je meer wilt weten over de verschillende Jaarfeesten en hun symboliek, kijk dan eens op www.lunadea.nl/vier-het-leven. In deze online cursus kom je interessante informatie tegen over achtergronden, rituelen en dergelijke. 
Wellicht ook iets voor Spiegeling om in de toekomst meer mee te gaan doen....

Over Midzomer lees ik:

Heil aan onze voorouders, die ook rond Midzomer aanwezig zijn. Voorouders zijn er altijd, niet alleen tijdens Samhain (start van het Keltische Nieuwjaar, begin november).
Midzomer is eveneens een tijd waarop de sluiers naar 'de Andere Wereld' dun zijn en er ook makkelijk contact gemaakt kan worden met hen die ons voorgingen

Een mooi idee om mee de zomer in te nemen. Nogmaals een heel fijn Pinksterweekend!

Mirjam