SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

De zomer is voorbij en de herfst in aantocht. Na veel overvloedige zonne-uren in de maanden mei, juni en juli, kenmerkte augustus zich door veel nattigheid. De voorspelde klimaatsveranderling is voelbaar ingezet in de laatste jaren. 
Hopelijk heb je een fijne zomer gehad?! Ik heb dit jaar vooral 'vakantie gehouden' in eigen huis en omgeving Bilthoven en dat is me heel goed bevallen. Ik voelde me toerist 'in eigen stad' en heb zelfs foto's van de Dom en Utrechtse grachten genomen. Ter voorbereiding op een mogelijke verhuizing dit najaar van Bilthoven naar Breda....

  
toerist in 'eigen' stad (Utrecht)

Mijn vader (90+) gaat ineens heel hard achteruit. Twee weken geleden leek het erop dat de uitvaart in zicht was, maar dan krabbelt hij wonder boven wonder toch weer op. Hij slaapt heel erg veel, eet en drinkt bijzonder weinig en mij herkent hij niet bewust als zijn dochter, hoewel ik wel bekend en vertrouwd voor hem ben (gelukkig!).
Ik ga bijna dagelijks naar het verpleeghuis aan het eind van de middag om hem te helpen met eten én zo ook nog contact met hem te kunnen hebben. Het zijn bijzondere momenten waar ik nog zoveel mogelijk van geniet!
Hij is meer dan ooit een 'man van de dag' en Ik houd overal rekening mee. Nét op het moment dat ik dit schrijf belt het verpleeghuis of ik wil komen omdat pa niet wakker wil worden en helemaal nergens op reageert. Dus laat ik deze nieuwsbrief voor wat het is en stap in de auto naar Etten Leur.

Inmiddels is het een paar dagen later en pak ik de draad weer op. Het bleek 'vals alarm'. Toen ik in het verpleeghuis aankwam, zat pa in zijn stoel de krant te lezen alsof er niets aan de hand was. Iedere keer als ik gebeld word, schrik ik me rot en neem ik in gedachten al afscheid. Het sluit wel aan bij deze herfstperiode van 'loslaten en transformatie'. Wat dat betreft past zijn timing helemaal bij het seizoen!

   
pa met zijn onafscheidelijke krant en kat Bas op bezoek in het verpleeghuis   

Naast de onzekere situatie rondom mijn vader en een mogelijke verhuizing, is een vast ankerpunt voor mij dit komende jaar de opleiding 'dans, drama en creatie' aan de Kleine Tiki in Breda (www.dekleinetiki.nl), waar ik begin september mee ben gestart en héél veel zin in heb.
De lesdagen zijn opgebouwd rond de 7 chakra's en de creatieve opdrachten sluiten daar ook steeds op aan. Die ene dag in de 2 weken is míjn 'dagje uit'!

Het eerste chakra corrspondeert met het element aarde en ondermeer met je voeten. De eerste huiswerkopdracht is om te schilderen wat je graag wilt waar je voeten je heen brengen tijdens dit opleidingsjaar. Voor mij is dat 'het openen van mijn hart',  voor zowel de Kosmische als de Aardse Liefde met een Hoofdletter.

Aansluitend bij het thema van de Herfst zou ik op mijn beurt aan jóu willen vragen:
- waar hebben je voeten je heen gebracht in de afgelopen 9 maanden van dit jaar?
- wat is je 'oogst' uit deze periode; wat heb je bereikt en wat kun je nu loslaten?
- en waar willen je voeten NU heen?

Altijd interessant is om te kijken wat de natuur om je heen je hierbij als spiegels aanreikt. Voor mij is dat in deze periode vooral de kleur rood wat erg bij de herfst past én bij het eerste chakra!
Natuurspiegeling blijft boeiend in álle jaargetijden. Het is een bepaalde manier van kijken en in het leven staan om je eigen natuur te laten spiegelen door de natuur om je heen.

  
de herfst is in aantocht...

In september en oktober zijn de laatste 2 lesdagen van de natuurcoachings training 2014 met weer een hele fijne groep cursisten, zoals overigens ieder jaar.
De data voor de volgende training in 2015 zijn al bekend en vind je op de agendapagina van de website /agenda/basiscursus-natuurcoaching-voor-mensen-die-met-mensen-werken/ De training start op zaterdag 7 maart en beslaat weer 6 bijeenkomsten tot en met 10 oktober.

Op zaterdag 20 september én 22 november biedt collega Sandra Ramaekers van 10.00 tot 14.00 uur weer een kennismakingsworkshop natuurcoaching aan in de bossen van Austerlitz.
Deze workshop is bedoeld voor mensen die eens willen ervaren wat coachen in en met de natuur inhoudt. Het is tevens een mooie gelegenheid om te ervaren of de cursus natuurcoaching iets voor je zou zijn.
Voor een impressie van zo'n kennismakingsdag kun je doorklikken naar www.tvc.nl/nl/proeverij/geproefd-natuurcoaching Hier vind je een verslag met foto's van de kennismakingsworkshop in het begin van dit jaar.
Voor nadere informatie zie /agenda/4-kennismakingsworkshop-natuurcoaching/

Ook staat voor 2015 de Keltische Jaarcyclus training gepland die op zaterdag 7 februari begint en eindigt op zaterdag 19 december.
Deze jaartraining van 7 bijeenkomsten is bestemd voor wandel- en natuurcoaches die zich graag meer willen verdiepen in de symboliek van de verschillende (Keltische) jaarmomenten in de natuur, en hoe je die als spiegel kunt inzetten bij je natuurcoaching met cliënten. Voor mensen die de basistraining bij Spiegeling hebben gevolgd is het een vervolg op de aangereikte tools, maar ook mensen die elders ervaring hebbeen als wandel- of natuurcoach zijn van harte welkom om deel te nemen.

De training is heel praktijkgericht; deelnemers gaan vooral zelf aan de slag met de invulling en toepassing van de symbolieken door veel met elkaar te oefenen in de rol van natuurcoach en gecoachte. Ook het gebruik van creatieve werkvormen ter verankering zal weer een  belangrijk onderdeel van de training zijn.
Voor meer informatie zie /agenda/vervolgcursus-natuurcoaching-keltische-jaarcyclus/

De stiltewandelingen in Breda liggen vanwege de onzekere situatie met mijn vader op dit moment even stil. Het is mijn intentie om op zondag 26 oktober, op de inmiddels 4de jaarlijkse Landelijke Dag van de Stilte 's ochtends weer een stiltewandeling te houden in het Bredase Mastbos.
Voor nadere informatie zie /agenda/landelijke-dag-van-de-stilte-wandeling-thema-oogsten/

Ken je mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in de genoemde aktiviteiten van Spiegeling, voel je dan vrij om deze nieuwsbrief aan hen door te sturen. Wil je geen informatie meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link hieronder. Voor nu wensen Sandra en ik je een kleurrijke herfst toe met een rijke oogst en vol transformatie mogelijkheden!

een warme hartegroet, Mirjam en Sandra