SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Terug naar inspiratiemail / Archief

Dit is de laatste nieuwsbrief van Spiegeling van dit seizoen voordat de zomerperiode begint.
Dit nummer staat in het teken van 'spiegelen'; ik heb mijn bedrijf natuurlijk niet voor niets zo genoemd!

Zoals je op mijn website www.spiegeling.net kunt lezen, spiegel ik niet alleen aan de hand van de natuur maar is dat óók de bril waarmee ik naar gezondheid, relaties en gebeurtenissen in het algemeen kijk: wat hebben die je te zeggen, wat spiegelen ze je over jezelf waardoor je groeit in inzicht en bewustzijn en verder ontwikkelt op jouw unieke pad?!

In de afgelopen periode heb ik aan den lijve ervaren hoe het spiegelen ook "misbruikt" kan worden door mensen die zichzelf heel spiritueel vinden maar die door te spiegelen alles buiten zichzelf neerleggen en elke vorm van kritiek of feedback afdoen als 'projectie' en dat als zodanig naar je terugspelen, zonder hand in eigen boezem te steken. 
Het doet me denken aan het gangbare grapje op de Sociale Academie: Hoe laat is het? Wat denk je er zelf van? Onder het mom van 'het is niet voor niets, dat moest zo zijn' of  'we zijn met wat er is' en dergelijke antwoorden word je monddood gemaakt als je aangeeft dat je iets bij de ander niet prettig vindt. Iets waar ik heel slecht tegen kan en zelf juist niet "spiritueel" vind!

  

spiegeltje spiegeltje aan de wand....

Daarom is het spiegelen aan de natuur zo'n verademing; de natuur oordeelt niet en leest je ook niet de les. Ze laat alleen maar zien wat er al spiegelend op jouw pad wil komen, aan jóu de vrijheid én de uitdaging om daar iets mee te doen. 
Het spiegelen aan de natuur leerde mij afgelopen periode dat het belangrijk is om zacht en koesterend voor mezelf te zijn en onvoorwaardelijk van je Zelf te houden en het Innerlijk Kind in je te liefkozen.
Dat is een thema wat bij heel veel mensen actueel is merk ik bijvoorbeeld ook tijdens de stiltewandelingen. Van een ander houden en daarvoor zorgen lijkt doorgaans veel eenvoudiger dan liefdevol en zorgzaam voor jezelf zijn....

Afgelopen weekend was de laatste cursusdag natuurcoaching vóór de zomervakantie en hebben we ons laten spiegelen door de elementen (aarde water lucht vuur).
Onlangs had ik het boek 'Elementen in tarot en astrologie' gelezen van Hajo Banzhaf en daarin werd verduidelijkt dat ieder mens 3 van de 4 elementen 'als vanzelf' leeft, maar dat het 4de element niet echt helder in ons bewustzijn aanwezig is.
In de eerste levenshelft gaat het om het tot bloei brengen van de elementfuncties die al duidelijk in ons aanwezig zijn. Het is het aktieve deel van ons leven waarin we onze IK-kracht opbouwen (de mannelijke manifestatieweg). Omstreeks de midlife begint de vrouwelijke weg en gaat het erom het 4de element méér te ontwikkelen en eigen te maken. Een boeiend proces én een uitdaging die je leven lang duurt!

 

spiegelen aan de natuur...

Sandra en ik genieten elke cursusdag weer enorm van het enthousiasme van de cursisten en hun bijzondere spiegelende ervaringen in en met de natuur, zowel tijdens de cursusdag als in de tussenliggende weken.
Een van de deelnemers is keer op keer zo geraakt door het feit dat het er vooral om gaat niet van alles te DOEN, maar om te ZIJN en de dingen te láten gebeuren, vanuit de Rust en de Stilte en het alleen maar waarnemen wat zich aandient in de natuur. En steeds doen zich dan weer hele bijzonde synchroniciteiten en 'wonderen" voor.
Elke lesdag verzucht hij weer opnieuw hoe hij het gevoel heeft Thuis te komen in de Natuur en zich dáármee ook in zijn eigen natuur voelt zakken en dát is nu precies wat Spiegeling aan ontdekking en ervaring aan wilt reiken!

In 2015 gaan we zeker door met het geven van de training natuurcoaching. Dit najaar bieden we ook weer de Keltische jaarcyclus aan die op zaterdag 8 november van start gaat en duurt tot en met september 2015.
Deze training is bedoeld voor iedereen die ervaring heeft in wandel- of natuurcoaching en die zich graag méér wil verdiepen in de spiegelende symboliek van de (Keltische) Jaarfeesten en hoe je dat in kunt zetten bij coaching. Voor méér informatie zie de agendapagina van de website /agenda/vervolgcursus-natuurcoaching-keltische-jaarcyclus/

Op zaterdag 20 september en 22 november verzorgt collega Sandra Ramaekers namens Spiegeling weer een kennnismakings workshop voor een ieder die benieuwd is naar wat coachen in én met de natuur inhoudt.
Het is tevens een mooie gelegenheid om te ervaren of deelnemen aan de cursus natuurcoaching in 2015 iets voor je kan zijn. De data daarvoor zullen we deze zomer vaststellen en op de website bekend maken.

Aanstaand weekend is het Midzomer. Op zaterdag 21 juni begint bij ons officieel de zomer.
De Kelten vierden echter begin mei de start van de zomer en dan was het zomerseizoen op 21 juni bij hen al op de helft, vandaar de (oude) term Midzomer.
De zon staat nu op haar hoogste punt en gaat vanaf dan weer langzaamaan zakken. Mijn vader zei steevast 'dan gaan we alweer naar de winter en worden de dagen weer korter'. Waarop ik altijd zei 'Pa het moet eerst nog zomer en vakantie worden'..... Maar in feite heeft hij wel gelijk natuurlijk.

 

met 90-jarige pa op terras van de Boswachter in het Bredase Liesbos

Over de winter gesproken, mijn vader zit duidelijk in de winterperiode van zijn leven als 90 plusser.
Zijn helderheid gaat nu merkbaar veel sneller achteruit dan voorheen. Hij weet bijvoorbeeld niet meer hoe hij zelf moet eten en valt daardoor ook zichtbaar af.
Ik neem hem niet meer mee naar het ouderlijk huis in Bavel, dat zou te verwarrend voor hem zijn in deze fase. Maar als het weer het toelaat maken we alle terrasjes in de buurt onveilig...

Het ouderlijk huis dat ik nu al ruim 3 jaar bewoond houd gaat deze zomer in de verkoop en ik ben druk op zoek naar woonruimte in Breda of omgeving, uiteraard mét Basje de kat. 
Dat betekent straks afscheid nemen van mijn plekje in Bilthoven. Jammer want het hebben van 2 locaties beviel me goed, maar ik keer graag terug naar mijn Brabantse roots!

Hoe de zomer eruit gaat zien en wat ik wel of niet ga ondernemen in de komende weken, hangt mede af van mijn vader en de ontwikkelingen op huizengebied. 

Op zondag 6 juli verzorg ik nog een Stiltewandeling op het landgoed Oosterheide in Oosterhout van 13.30 tot uiterlijk 15.30 uur, op uitnodiging van Strongwings Event, zie flyer in de bijlage en de website www.strongwingsevent.nl  Aanmelding hiervoor gaat via deze website. Het thema van de wandeling is BLOEI: wat bloeit er in jou in deze fase van je leven of wat wíl er tot bloei komen? Zie ook /agenda/spiegelende-stiltewandeling/

Hiermee sluit ik graag deze zomer nieuwsbrief af. Als je mensen kent die je kunt verblijden met deze informatie, stuur hem dan door. Als je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kun je je afmelden via de link hieronder.

Een héle b(l)oeiende zomer én dito vakantie toegewenst namens Sandra en mijzef.
Warme hartegroet, Mirjam