SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Wat is de spiegelende boodschap van irritaties aan mensen en situaties?

 

Wat hebben irritaties  en complimenten
je te vertellen?


Dat hetgeen wat je in een situatie of bij een ánder irriteert (negatieve spiegel) altijd iets over jezelf zegt is de meesten van ons wel bekend. Denk daarbij aan het zinnetje dat je wellicht ook uit jóuw kindertijd kent als je bijvoorbeeld ruzie had met een klasgenootje: "wat je zegt dat ben je zelf".....

Dit geldt eveneens voor wat je in de ander waardeert (positieve spiegel). Ook dát is in jezelf aanwezig, anders kun je het niet herkennen. In de spiegel zie je immers altijd je eigen beeld / projectie weerkaatst.
Het kan daarbij ook zijn dat het gaat om een eigen kwaliteit die latent aanwezig is en die je nog méér zou mogen versterken.
 

Positieve spiegel: wat laten complimenten over jeZelf zien?

Een leuke uitnodiging  en tip is om aan een aantal mensen in je omgeving (minimaal 10) te vragen welke 3 positieve eigenschappen ze van je kunnen noemen.

A. is het leuk om te vernemen wat anderen aan kwaliteiten bij jou zien én
B. is het heel leuk om hen terug te kunnen geven dat ze die eigenschappen dan zelf dus ook hebben!

Ik heb dit onlangs zelf gedaan voor de spiegelcursus die ik volg en wat het meest naar voren kwam als positieve eigenschap was attent en betrokken. Niet zo vreemd natuurlijk als je natuurcoach bent en met mensen werkt.
Leuk om te horen uiteraard maar het betekent dan dus ook meteen dat ik veel attente en betrokken mensen in mijn omgeving heb, lucky me!
 

VRAAG AAN JOU:

* Wat zie jij in anderen als positieve eigenschap?
* Hoe herken je deze bij jeZelf?
* En wat zou je in jeZelf hiervan nog (méér) kunnen versterken?
 

Deze manier van spiegelen komt overeen met wat we ook bij natuurspiegeling doen: Wat trekt je aandacht in de uiterlijke natuur om je heen en hoe resoneert dit met jouw eigen innerlijke natuur?!

Wat zie je in de natuur van jezelf gespiegeld wat je herkent? Omdat iedereen vanuit een ánder perspectief kijkt, ziet een ieder dan ook iets anders bij dezelfde vraag of thema.
 

Negatieve spiegel: wat is de boodschap van irritaties?

Zoals jij waarschijnlijk ook wel zult weten, kunnen spiegels óók confronterend zijn.

Zo kan ik er zelf bijvoorbeeld niet goed tegen als er geen antwoord of reaktie komt op een vraag die ik stel in een app- of mailbericht.  Of stoort het me als mensen zich niet aan hun eigen (contact)beloftes en afspraken houden. Ik ben daar zelf juist altijd heel attent in.

Ik wéét waar het vandaan komt, maar daarmee is de trigger nog niet weg. Het aktiveert de beleving van me niet gezien / gehoord en genegeerd voelen. Omdat de buitenwereld een perfécte reflectie is van je eigen binnenwereld, immers 'zo binnen zo buiten', is het een uitnodiging de spiegel nader in jezelf te onderzoeken.
Immers, als je in de spiegel een wondje op je neus ontdekt, smeer je geen zalf op de spiegel maar op je eigen neus!

Als je dus bij jezelf weet te vinden waar je je aan stoort bij de ander en dit IN jeZelf oplost, hoeft het zich in de buitenwereld niet meer voor te doen. Dan verdwijnt de negatieve spiegel als projectie vanzelf; interesting!
In mijn eigen voorbeeld betekent dit dat er een deel in mij is dat mijzelf niet (voldoende) ziet of hoort en negeert. Of dat ik me niet aan afspraken met mezelf houd. Een interessante uitnodiging om komende tijd eens nader te verkennen....
 

Heb je de moed om in de confronterende spiegel van irritaties te kijken?

En te ontdekken wat die je te vertellen heeft? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:
 

* Waar stoor Jij je aan bij anderen?
* Waar ga je ook zó met jeZelf (of met anderen) om?
* Waar is er dan in jeZelf nog werk aan de winkel?
 

Het kan natuurlijk zijn dat je hier een blinde vlek op hebt en het even zoeken is naar de spiegel.... Bij de ander zie je het vaak duidelijker dan bij jezelf; het heet immers niet voor niets een 'blinde vlek'. Het vraagt van je om je kwetsbaar op te stellen en de bereidheid om in de spiegel te willen kijken en je te verhouden met wat je daar ziet.

Het is echter een hele mooie en doeltreffende manier om je Bewust Zijn te vergroten. Ik BLIJF genieten van de schoonheid van het spiegelen! Het betekentvoor mij ook een verrijking én verdieping van natuurcoaching. Het is heel fijn om je algemene spiegelende inzichten met natuurervaringen te verbinden en te onderzoeken hoe het een het ander versterkt.
 

Wist je dat je irritaties ook kunt omkeren?


Wellicht ben jij ook bekend met het werk van Byron Katie en haar 'vier vragen die je leven veranderen' uit The Work?! Zie: www.thework.com

Zij stelt ondermeer de vraag waar je bij jezelf iets van de irritatie herkent die je naar een ander hebt, onder andere door de omkering te gebruiken en 'IK' te zetten voor hetgeen je stoort. Dan wordt het bijvoorbeeld in plaats van 'Piet komt vaak te laat' > 'IK kom vaak te laat'. Hoe waar is deze uitspraak dan? Kom je zelf ook wel eens te laat?

En een andere interessante vraag: Komt Piet ook wel eens op tijd? Dan zul je zien dat je irritaties en vooral je gedachten erover niet zo absoluut zijn als dat je denkt.
Mag de ander zijn wie die is? En geldt dit ook voor jouzelf? Vaak is het zo dat wanneer je last hebt van zelfkritiek, je automatisch ook kritisch bent naar anderen......
 

Mogen ZIJN wie je bent

Waar het bij het natuurcoachingsaanbod vanuit SPIEGELING altijd over gaat is je te laten ervaren dat je goed bent zoals je van NATURE bent. En dat de natuur je dit voorleeft. De natuur IS en heeft daar geen enkel oordeel over.
Een Beuk denkt nooit 'was ik maar een Eik, dan had ik veel mooiere bladeren'. En de Eik denkt niet, had ik maar beukennootjes in plaats van eikels, dan hadden mensen meer waardering voor me.

We zijn in onze natuurlijke KERN allemaal WEZENS VAN LICHT die naar hun beste vermogen hun aardse leven leiden en met vallen en opstaan proberen te leven vanuit dit Licht.
Het zijn daarbij juist de uitdagingen en obstakels die we op onze Levensweg overwinnen in situaties en contacten, die ons dichter bij die Licht-Kern brengen, wat ik de Crisis als Kans ervaringen noem.
 

UITNODIGING:

KIJK EENS IN DE SPIEGEL EN ZIE HOE MOOI JE BENT!
 

NOTABENE:
Als je regelmatig (gemiddeld 1x per maand) informatie en tips wilt ontvangen over hoe 'spiegelen' in de praktijk werkt in je proces van persoonlijke groei en bewustwording, kijk dan eens op de INSPIRATIEMAIL pagina: inspiratiemail