SPIEGELINGintuïtieve en creatieve natuurcoaching

Spiegel van een frisse start na de zomer én van de start van je leven!


Er uit stappen
om te zien waar je in zit


Deze uitspraak kwam ik laatst tegen en spreekt me erg aan: uit een situatie stappen is vaak dé manier om te weten waar je in zit en om er achter te komen hoe het ÉCHT met je gaat. Het kan een uitnodiging zijn om een nieuwe en frisse start te maken
Dit kan gelden voor je relatie, werk, gezondheid, verlangens, vriendschappen en dergelijke. De zomervakantie biedt daartoe een mooie kantelpunt en een goede gelegenheid om een en ander eens onder de loep te nemen.
 

Wat wil JIj loslaten voor een nieuwe start na de zomer?


Ik merk bij mezelf dat zich IN mij na een periode van rust nieuwe eigen uitdagingen aandienen. Niet altijd even leuk om weer met jezelf geconfronteerd te worden en daarmee uitgenodigd te worden tot 'innerlijk werk'. 
Voor de zomer was ik druk met de zorg voor een dierbare en ging daar al mijn aandacht naar toe. Sinds ik weer meer tijd voor mezelf heb, steken eigen issues de kop op die gezien willen worden.

Misschien herken jij dit ook?
 

VRAAG:

Heb Jij wellicht iets ontdekt deze zomer
door (even) uit de dagelijkse sleur te komen,
áls dit aan de orde was, 
van wáár Jij IN zit / zat
en wellicht UIT zou willen stappen?

Wat ga je hiermee doen?


Wist je dat je je aan alles om je heen kunt spiegelen?


Vanaf mijn begintijd als natuurcoach ben ik al "gepakt" door het spiegelen, anders had ik mijn bedrijf ook geen SPIEGELING genoemd.  In eerste instantie lag de nadruk vooral op het spiegelen aan de natuur en is één van mijn uitganspunten: Kijk in de spiegel van de natuur en zie jeZelf, evenals mijn andere geliefde quote: In de Ziel van de natuur, vind je de natuur van je Ziel.
De jaarlijkse terugkerende cyclus van de seizoenen geeft daarbij al een herkenbaar proces aan ten aanzien van jezelf en je eigen leven, zoals deze reflectie op de zomer als PAUZE-moment tot nadere bewustwording je laat zien. Elk einde van een seizoen betekent een nieuwe start van de volgende.

Naast de boeiende spiegelwerking van de natuur  bemerk ik bij mezelf een verschuiving die verder gaat. Het wordt me steeds helderder hoe spiegelend het leven zelf eigenlijk is, met alle mensen en situaties die je daarin tegenkomt en die je iets te zeggen hebben. ÁLS je in de spiegel daarvan wilt / kunt kijken tenminste.
Vaak zijn het de gevoelens die schuren, de zogeheten triggers, die je inzicht geven in je eigen groeiproces en je uitnodigen om een nieuwe start te maken.
 

Bewustwording van eigen verantwoordelijkheid....


De spiegelende thema's buiten de natuur zijn legio:
Ouders, kinderen, partners, dieren, buren, werk(gevers), collega's, klanten, ongevallen, ziektes, etcetera. Ik ervaar het als een verdieping om deze ook binnen natuurcoaching mee te nemen.

Als je hier inhoudelijk méér zicht op krijgt, wordt het steeds duidelijker dat je niet meer naar anderen of situaties buiten je kunt wijzen, maar dat het allemaal IN JEZELF terug te vinden is waaróm iets je raakt en hoe je op het leven reageert. Mijn ervaring is dat je besef van eigen verantwoordelijkheid hierdoor toeneemt, een positieve ontwikkeling!
 

Wist je dat de oorzaak van triggers al in de start van je leven ligt?


Dat de oorzaak van triggers doorgaans in het verleden ligt, meestal in je (vroege) kindertijd, is me al tijden bekend en jouw wellicht ook? NIEUW was voor mij deze zomer de visie van Anna Verwaal over prenatale invloeden die de blauwdruk én rode draad van je leven mee bepalen: een hele vroege inprenting, nog van ver vóór je conceptie, waaruit blijkt dat niets wat je meemaakt "zomaar" gebeurt.
Niet alleen je geboorte, maar ook de zwangerschap van je moeder en wat je ouders in die periode (emotioneel) hebben mee gemaakt, zelfs nog ver daarvoor,  zijn zaken die uitermate bepalend zijn voor hoe je leven daarna verloopt. In de start van je leven, ligt het verloop al enigszins besloten....

Interessant artikel hierover vind je onder deze link: 
https://kiind.nl/anna-verwaal-prenatale-periode-meest-vormende-tijd-leven

Een aanrader is eveneens aflevering 106 van The Trueman Show: 'Hoe was je geboorte' waarin zij te gast is en heel boeiend haar visie en ervaringen uit de doeken doet.
 

Wat is JÓU bekend over je geboorte,
de zwangerschap van je moeder,
de omstandigheden waarin je bent verwekt.
de verwachtingen / verlangens
van je ouders ten aanzien van het ouderschap?
 

Zo binnen, zo buiten en andersom


Dit zijn allemaal zaken die meespelen in hoe je in aanvang bent gevormd en je daarna verder ontwikkelt in je leven, mét de patronen en uitdagingen die je daarin tegenkomt.
Ik vind het zelf uitermate boeiend om me hier meer in te verdiepen omdat het veel duidelijk maakt over jezelf en je reakties, je pijnpunten, herhalende situaties, enzovoort. De buitenwereld is hierbij een perfecte spiegel: zo binnen, zo buiten!

Een mooie uitspraak hierbij vind ik daarom: Als je wilt weten hoe het van binnen met je is, kijk dan wat er zich in je buitenwereld afspeelt......

Wil je dat er iets in je omgeving verandert, begin dan bij jezelf. Gandhi zei niet voor niets: 'Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien!"
 

Positieve en negatieve spiegels

Dat irritaties aan anderen voorál iets over jezelf te vertellen hebben als zijnde je eigen projecties, is doorgaans wel bekend.
Dit valt onder de term 'negatieve spiegel'. Dat hetzelfde geldt ten aanzien van zaken of eigenschappen die je bij anderen juist bewondert of waardeert, de 'positieve spiegel' is  vaak minder bekend. Hierover meer in de volgende blog: /blog/wat-is-de-spiegelende-boodschap-van-irritaties
 

NOTABENE:
Als je regelmatig (gemiddeld 1x per maand) informatie en tips wilt ontvangen over hoe 'spiegelen' in de praktijk werkt in je proces van persoonlijke groei en bewustwording, kijk dan eens op de INSPIRATIEMAIL pagina: inspiratiemail