Spiegeling School voor Intuïtieve Natuurcoaching

Weblog

07feb

Troost voor Twijfelaars luidt de titel van een artikel in een Happinez uit 2016.

Mijn oog valt er meteen op want ik heb net een blog over dit onderwerp geschreven! Toeval bestaat niet....

Onder de titel staat als leadtekst vermeld "Wikken en wegen is soms lastig, maar het is een eigenschap om te koesteren. Want het pad van de twijfel, hoe kronkelig ook leidt uiteindelijk tot wijsheid en inzicht". 

Citaat uit het artikel:
Je loopt door een bos als het pad zich splitst in twee paden, wellke van de twee neem je?
De Amerikaanse dichter Robert Frost heeft een gedicht geschreven over 'de niet genomen weg' waarin hij heel duidelijk beschrijft hoe twijfelen voelt.
Twijfelen is een overweging over wat er bij je past.
Twijfel is je intuïtie die fluistert: dit pad moet je nemen.
Twijfel is je onzekerheid die bang is dat je verdwaalt.
Twijfel is je Beschermengel die vraagt of je veilig over kunt steken.
Twijfel staat stilletjes naast je en trekt aan je hand. En als je naar beneden kijkt, staat daar het kind dat je ooit was en dat met grote ogen vraagt "ben jij wie ik wilde worden?".

Twijfel is echt iets voor ons mensen. In de natuur bestaat dit fenomeen niet.
De appelboom twijfelt nooit of hij niet eens peren voort zal brengen en een leeuw zal halverwege zijn jacht niet twijfelen of hij wel door moet zetten omdat het zielig zou zijn voor de zebra. Maar wij met onze ingewikkelde hersenen kunnen over álles twijfelen!
En we zijn bang voor verkeerde keuzes. Altijd gedoe. Je koopt een tas en brengt hem toch maar weer terug. Je kiest een studie en daar krijg je spijt van etc. etc. 

Nog niet zo lang geleden hoefde je over heel veel keuzes niet na te denken omdat ze er eenvoudigweg niet wáren! Twijfelen wil zeggen dat je een keuze hebt.
"Je twijfel kan een goede eigenschap worden als je hem opvoedt" schreef de dichter Rainer Maria Rilke en hij legt uit dat je twijfel moet bevrágen: waarom bevalt iets je niet, waar komt het door dat je twijfelt. De twijfel onder ogen zien dus en dóórvragen.
Onderzoeken waar de twijfel vandaan komt, want op die manier wordt twijfel een hulpmiddel om jezelf te ontwikkelen. 
Twijfel is geen zwaar gewicht dat je meezeult. Het is een 'pad'. Je kunt het aflopen, benieuwd naar wat je onderweg tegenkomt.

Je kunt aan alles twijfelen. Het enige waar je niet aan kunt twijfelen is het feit dat je twijfelt.

Daardoor weet je dat je bestaat. "Ik denk, dus ik ben", is dus eigenlijk: "Ik twijfel, dus ik besta". Heel troostrijk voor de twijfelaars onder ons.
Twijfelen mág. Dat mensen iets zeker menen te weten, wil nog niet zeggen dat ze 'de waarheid in pacht hebben'. Wát is waarheid en hóe vind je die? Hoed je voor mensen die alles zeker weten, vooral als je het zélf bent!

Zelfs in het Boeddhisme weten ze het niet zeker met de twijfel. Aan de ene kant wordt twijfel gezien als de kwade genius die Verlichting in de weg staat. Maar er is ook een stroming binnen het Boeddhisme die twijfel juist dé Kern van meditatie noemt.
De Britse schrijver en boeddhistisch leraar Stephen Batchelor schreef erover in zijn boek 'Het Geloof in de twijfel': kleine twijfel, kleine verlichting; grote twijfel, grote Verlichting. Geen twijfel > dan blijf je in het duister tasten. 
Het gaat in het leven niet om het vaststellen van de ultieme waarheid, maar om het accepteren van de twijfel die de Kern is van ons bestaan. Hoe groter de twijfel, hoe groter de Verlichting!

Aldus een samenvatting van het Happinez artikel
 

Spiegel van de twijfel

Een uitleg die 'verlichting' geeft want dan ben ik toch zeer op de goede weg met mijn eeuwige twijfelneiging..... Dit te lezen werpt toch een heel ander licht op de zaak voor ons twijfelaars.
In feite is het dus een hele spirituele eigenschap die je verder brengt op het pad van zelf-ontdekking en zelf-ontwikkeling. Pas als je je twijfel serieus neemt en nader onderzoekt, kun je er waardevolle inzichten aan ontlenen.

Mijn persoonlijke ervaring is dat het bij een keuzetwijfel niet helpt om met briefjes voor- en tegenargumenten te werken. Mijn lijstjes zijn dan steevast allebei even lang. Dat komt omdat je in je hoofd blijft hangen en op grond van rationele overwegingen tracht om een besluit te nemen, maar kiezen doe je vanuit je gevoel!

In een workshop haptonomie gingen we hiermee oefenen. De begeleidster legde 3 kleuren ronde placemats op de grond: rood stond voor ja, groen voor nee, en blauw voor 'ik weet het niet'. Ze nodigde ons uit om met onze keuzevraag in gedachten op alle 3 de placemats te gaan staan en er gebeurden metéén hele bijzondere dingen.
Toen ik met mijn vraag op rood ging staan voelde ik me ogenblikkelijk draaierig en misselijk worden, bij groen werd ik heel blij en voelde me licht en vrolijk en bij blauw ervaarde ik niets. Het antwoord was duidelijk en gaf ook een innerlijk gevoel van Rust.
Ik hoefde niet meer over alle voors en tegens na te denken welke keuze ik moest maken en rijtjes argumenten te verzamelen. Mijn gevoel wist het direct en dat hoefde ik alleen maar te volgen.

Zo eenvoudig kan het zijn en nu ik dit schrijf, vraag ik mezelf af waarom ik bovenstaande simpele methode niet vaker toepas bij keuzedilemma's.
Dat zou me een hoop kopzorgen (het woord zegt het al!) schelen.
Ik geef het jou ook graag als tip mee.

Zit je in een stressvolle keuzesituatie en kom je er niet uit, leg dan genoemde 3 kleurenvellen op de grond of een papier met JA, een met NEE en een met ONBEKEND erop.
Ga met je keuzevraag op de 3 verschillende vellen staan. Ervaar wat dat energetisch met je doet en welk gevoel het per optie bij je oproept .

Ik durf er vergif op in te nemen dat veel van je mentale getwijfel dan smelt als sneeuw voor de zon en dat van binnenuit spontaan voelbaar is wat het juiste is om te doen.

En zo niet, bedenk dan: IK TWIJFEL, DUS IK BESTA.....!!

Mirjam

Met dank aan het bronartikel 'Troost voor Twijfelaars' van Anne Wesseling uit Happinez nr 2 van 2016, themanummer over Liefde

 


 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Tags

SPIEGELING School voor Intuïtieve Natuurcoaching 06-42 36 51 44 info AT spiegeling DOT net KvK 30215230