Spiegeling School voor Intuïtieve Natuurcoaching

Weblog

14feb

De achtergrond van Valentijn

Midden februari smachten we met zijn allen naar de Lente. Na een lange, koude en donkere winter verlangen we naar een energetische opkikker. En wat geeft meer vitale energie dan de Liefde in al haar facetten?!
Op 14 februari vieren we Valentijn. Valentijnsdag is genoemd naar Sint Valentijn. Over Valentijn doen verschillende legendes de ronde. 

Een van de verhalen vertelt dat Valentinus priester was en in het geheim koppeltjes in de echt verbond, terwijl dat door de Romeinse Keizer was verboden omdat je ongehuwde mannen makkelijker als soldaat kon laten opdraven dan gehuwde. De overtreding van dit verbod leverde deze Valentinus de doodstraf op.

Een andere versie zegt dat Valentinus de blinde dochter van Asterius, toenmalig stadhouder van Rome, op miraculeuze wijze genas en dat Asterius zich onder de indruk van dit wonder tot Christen bekeerde.
Valentinus zou een briefje hebben bezorgd aan de dochter van Asterius, op wie hij inmiddels verliefd zou zijn geworden, met de ondertekening 'van jouw Valentijn'. Volgens de legende zou daar de traditie vandaan komen om kaartjes aan geliefden hiermee te ondertekenen.

Hoe het ook zij, in ongeveer 500 na Christus maakte de toenmalige Paus 14 februari tot de feestdag van Sint Valentijn en werd Sint Valentijn de patroon van geliefden. 14 februari werd de Hoogdag van de Romantiek: een gelegenheid om kaartjes, liefdesbrieven, bloemen en cadeautjes uit te wisselen. Vooral in het Victoriaanse Engeland was deze feestdag populair. Engelse emigranten importeerden deze Valentijns traditie ook in Amerika. Sins 1400 worden er al geschreven Valentijnskaarten verstuurd.

Bij ons was het Valentijnsfeest tot voor de Tweede Wereldoorlog nauwelijks bekend. Met de komst van Amerikanen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte deze traditie hier ook enigszins ingeburgerd, al zijn het vooral de media en horeca die de commerciële Valentijnsgebruiken de laatste jaren flink hebben aangezwengeld.

Heden ten dage is Valentijn bekend als een 'Liefdesfeest', één van de momenten in het jaar waarin we onze geliefden of dierbaren letterlijk of figuurlijk in de bloemetjes zetten: een dag om onze Liefde, Vriendschap of waardering voor de ander uit te drukken.

uit: Natuurrituelen, een innerlijke reis

Persoonlijke betekenis van Valentijn

In vroeger tijd, herinner ik mij, was Valentijnsdag dé gelegenheid om anoniem (!) een kaartje of attentie te sturen naar je geheime Liefde. Ik kreeg ooit een bos bloemen thuis bezorgd met een kaartje zonder naam erop, pas jaren later kwam ik erachter wie de verzender was!
Dat is natuurlijk heel spannend en romantisch, maar het is óók romantisch om je geliefde of een dierbare vriend of vriendin te verrassen met een (originele) attentie en zo je waardering te uiten voor wat de ander in jouw leven betekent.

In het RTL programma 'All you need is Love'  worden voorbijgangers op tv gevraagd of zij wel eens tegen een partner, ouder of kind zeggen dat ze van de ander houden. Dan blijkt dat dit in de praktijk nogal tegenvalt en dat mensen vaak een drempel over moeten om 'ik hou van jou' hardop uit te spreken. In het programma worden ze dan uitgenodigd dit ter plekke, mét camera,  te doen en wordt de geliefde persoon thuis 'aangenaam' overvallen met dit bericht. Uiteraard zijn alle partijen dan geraakt en ontroerd.

Sinds ik een nieuwe Liefde heb in de persoon van Bert (zomer 2015) is het regelmatig 'Valentijnsdag' en word ik vaker verrast met een lieve attentie in de vorm van een prachtig boeket bloemen, een heerlijke fles wijn, gezellig etentje of andere verwennerijen en vooral ook veel complimenten.

Het thema van de Liefde houdt mij al lange tijd bezig, ook op spiritueel gebied. Er zijn héle boeken geschreven over de Liefde en haar diverse vormen.
Zo heb je de 'romantische liefde', de 'erotische liefde', de viendschappelijke liefde, de 'ouder-kind liefde' de broer-zus verbinding, dierenliefde en niet te vergeten de 'Goddelijke of Onvoorwaardelijke of Hogere Liefde' met een Hoofdletter. Bij deze laatste vorm gaat het vooral om 'liefde zonder oordeel', mogen zijn wie en zoals je bent en in ieder mens (en dus óók in jezelf) "het Goddelijke" zien.
De zogeheten "Zieleliefde" kan zich als een rode draad door alle vormen heen bewegen.

Het mooiste Valentijds cadeau is voor mij ook hélemaal te mogen ZIJN wie ik ben, zonder eisen of voorwaarden van de ander waaraan ik zou moeten voldoen. Eisen en voorwaarden die ik naar mezelf regelmatig (nog) wel heb. Dit is met name voor mij het hele dierbare en bijzondere in mijn relatie met Bert.
Bertus Valentinus verrijkt mijn leven en ik naar verluid ook het zijne.
Ik VOEL me stevig(er), rustig(er), en ook gelukkig(er) met mezelf door dit contact. In mei van dit jaar word ik 58 en de voorspelde 'betere tweede helft van mijn leven' is merkbaar aangebroken. Een béter Valentijnscadeau is toch niet denkbaar?!

De spiegel van Valentijn

Als je het Valentijnsfeest als spiegel wilt gebruiken, kun je jezelf afvragen hoe het met jou en de Liefde in je leven is gesteld.
Welke vormen van liefde ervaar je, waar verlang je naar of waar heb je behoefte aan? Dit kun je je afvragen als je een relatie hebt, maar eveneens kun je jezelf deze vraag stellen als die op dit moment in je leven ontbreekt.
Zeg je wel eens 'ik hou van je' tegen een dierbaar persoon in je omgeving? Zeg je dit überhaupt wel eens tegen jezelf? Hoe is het met de liefde en compassie voor jezelf gesteld?

Een van de oefeningen die je mogelijk wel kent is de spiegeloefening met jezelf: kijk dagelijks in de spiegel en zeg 'ik hou van je' tegen je spiegelbeeld en ervaar wat dat met je doet. En wellicht is het een idee om niet alleen de ander maar óók jeZelf op Valentijnsdag eens te verrassen met een lieve attentie.....

Mirjam, 14 februari 2016

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Tags

SPIEGELING School voor Intuïtieve Natuurcoaching 06-42 36 51 44 info AT spiegeling DOT net KvK 30215230