Spiegeling School voor Intuïtieve Natuurcoaching

Weblog

14feb

Liefde.... een onderwerp waar wereldwijd over gezongen en geschreven wordt

Liefde.... in vele vormen en gedaantes

Liefde .... zo oud als de mensheid en daarvóór

Liefde.... voor je partner, kinderen, ouders, vrienden, huisdier, land of streek

Liefde.... romantische liefde versus spirituele/uinversele liefde

 

Wat is Liefde eigenlijk?

Het is een universeel onderwerp dat al eeuwen lang de zinnen beroert van kunstenaars en filosofen, van schrijvers, dichters, zangers, schilders en "spirituele wetenschappers", die ten aanzien van de Liefde een onderscheid maken tussen 'Eros' en 'Agape'. Waarbij met 'Eros' de romantische en fysieke liefde wordt bedoeld en met Agape de Hogere en onvoorwaardelijke Liefde met een Hoofdletter wordt aangeduid. Wat is het verschil tussen deze beide vormen van Liefde?

Veel mensen denken dat Liefde een gevoel is, een aangename emotie waarbij je je prettig voelt en sterk met de ander verbonden, zowel fysiek als geestelijk.  Dat fysieke liefde van het woord 'eros' afstemt moge duidelijk zijn, het vormt de kern van het woord 'erotiek'.
Het aparte van liefde voor mens of dier is dat we meteen gaan praten in termen van bezit: mijn man, mijn vrouw, mijn kind, mijn hond. Door van een ander wezen te houden wordt het daarmee blijkbaar tot iets van jou gemaakt, wat een onvrijheid impliceert.
Je bent nooit 'van iemand', hooguit 'van jeZelf', maar door je met de ander 'in de Echt te verbinden', word je ineens elkaars 'eigendom' en verantwoordelijkheid. In sprookjes leven ze dan nog lang en gelukkig maar gezien het feit dat 1 op de 4 huwelijken uitlopen op een echt-scheiding zie je dat het dagelijks leven zeker géén sprookje is.

Liefde is een besluit en een werkwoord, er bestaat zelfs een boek met die titel: 'Liefde is een werkwoord'....
Dit verklaart wellicht het feit dat mijn moeder,  toen ik nog een klein meisje was, tegen me zei 'dat het huwelijk het zwaarste werk was dat er bestond'. Daar begreep ik toen helemaal niets van. Als je van elkaar houdt leef je toch nog lang en gelukkig?!  
Mijn nog onschuldige kindergeest kon niet verder denken dan de mythe van het sprookje en het idee van 'werken' aan je relatie sprak me totaal niet aan!

Intussen ben ik er zelf gedurende mijn leven wel achter gekomen dat mijn moeder gelijk had en dat liefde zeker géén gelukkig eindstation is of daartoe een garantie geeft,  maar dat het slechts een begin is. Lekker lui en tevreden met je armen over elkaar op de bank hangen, in je nopjes met degene die je aan de haak hebt geslagen, is er niet lang bij.
Het gevoel van ver-liefd-heid wat je bij elkaar brengt is slechts een eerste stap. Daarna komt inderdaad het 'harde werken' om je liefde levend te houden, in contact en verbinding met elkaar te blijven, daar moeite voor te doen en alert te blijven. Het gaat niet vanzelf. Als je het als vanzelfsprekend beschouwt, kom je vroeg of laat bedrogen uit. Soms ook letterlijk....

Mijn ervaring is jaren lang geweest dat ik niet gelukkig werd van de liefde en relaties, maar eerder juist óngelukkig.  
Het was altijd ingewikkeld gedoe, strijd, aantrekken-afstoten,  een grillige dans van afstand en nabijheid, jezelf verliezen en aan de ander aanpassen, teleurstelling, hoop, wanhoop, aan, uit, afscheid, liefdesverdriet, etcetera.
Ik heb het hele scala meerdere malen langs zien komen tot ik besloot dat ik er genoeg van had en nog wel een nieuwe hond wilde als die overleed, maar dat ik zeer zeker niet meer aan een nieuwe liefde zou  beginnen. En dat heb ik jarenlang volgehouden!

Het positieve daarvan was dat ik het ook helemaal niet miste: ik was tevreden met mezelf, mijn vriendschappen, de contacten die ik had, zowel met mannen als vrouwen en met het leven dat ik leidde en de dingen die ik deed. Vooral ook alle mensen die ik via Spiegeling ontmoette, voelden als 'relatie-tjes' die me diepgaand vervulden. Ik kon niet begrijpen dat mensen om mij heen via datingsites zo druk op zoek waren naar die ene gelukbrengende partner.....

In deze periode ben ik anders over de liefde gaan denken en voelen en kwam ik steeds meer met het concept van de 'spirituele liefde' in aanraking. Liefde voor de ander omdat die, net als jij óók een "kind van God en een Lichtwezen" is.  Liefde voor de natuur waarin alles één is en met elkaar verbonden en waar oordelen niet bestaan. Liefde voor het moment dat alleen maar NU is, niet gisteren en niet morgen, maar vandaag. 

Liefde voor mijn hond die onvoorwaardelijk van me hield en voor me ging, hoe mijn haar ook zat of met wat voor stemming ik uit bed kwam, of ik mezelf nou aardig vond of niet, een baaldag had of blij was. Door het contact met mijn huisdieren (idem met de kat) én met de natuur, raakte ik vervuld van wat ik dan maar aanduid met de term 'Agape': de Hogere Liefde / Kosmische Liefde, Universele Liefde, waar de spiri wetenschappers hele boeken over vol schrijven sinds de New Age beweging eind jaren '90 zijn intrede heeft gedaan. 

Ik miste het totaal niet dat ik geen 'eigen partner' of relatie had, geen gezin of kinderen waar ik bij hoorde. Ik hoorde bij mezelf en bij mijn dieren, bij de natuur en bij mijn praktijk Spiegeling. En vooral ook bij alle gelijkgestemden Zielsverwanten die ik mocht ont-moeten en voor wie ik liefde voelde. In de zin van 'verbondenheid, herkenning, vertrouwd gevoel van thuiskomen, op mijn gemak en mezelf kunnen zijn. Dat had ik in een relatie met een 'romantische' liefdespartner tot dan toe nooit ervaren. En ik ontwikkelde gaandeweg steeds méér Zelfliefde!

In de Bijbel staat 'heb je naaste lief zoals je zelf'. In de cursussen en therapieën die ik door de jaren heen volgde ging het juist om het tegenovergestelde: van jezelf leren houden en goed voor jezelf zorgen zoals je dat voor anderen gewend was te doen, maar jezelf daar maar al te makkelijk bij oversloeg. Niet alleen ik bleek daar mee te worstelen, voor 9 van de 10 mede-deelnemers was dit een 'hot item' en struikelpunt.

Een van de eersten die daar affirmatietapes op voor ontwikkelde was Louise Hay. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt - liefst terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt - dat je mooi, slim, aantrekkelijk, talentvol, sexy e.d.bent, dan zou je het op den duur vanzelf wel gaan geloven. Fake it untill you make it was een bekende kreet in New Age kringen. En overal geeltjes ophangen met deze affirmaties..... Tegenwoordig heet dat de Wet van Aantrekkingskracht.

Anno 2017 ben ik een gezegend mens: ik deel de romantische én de spirituele liefde met mijn huidige partner. Voor het eerst in een relatie heb ik het gevoel 'dat ik OK ben zoals ik ben' en is er géén gedoe (ik wist niet dat dat mogelijk was!). Ik voel me verbonden maar sta toch op eigen benen en het contact is zó harmonieus dat het bijna 'saai' is.
Maar ik heb niets te klagen: er blijven nog genoeg conflicten over met andere mensen die ik tegenkom op mijn pad waarbij onze Ego's flink botsen en met wie ik verder kan oefenen om de 'spirituele Liefde' op een hoger plan te brengen.

Een aansprekende slogan vind ik de vraag die je jezelf kunt stellen in een conflict situatie 'Wat zou Liefde doen?'.
En dan laat ik even in het midden of het gaat om liefde voor jezelf of voor de ander.....dit is afhankelijk van de situatie.
 

Wat betekent Liefde voor jou, welke plek heeft dat in je leven?
Hoe is het gesteld met jouw gevoel van Zelfliefde?
Hoe ga jij om met romantische versus spirituele/Universele Liefde
Wat zou Liefde doen in jouw leven?

Mirjam

 

 

 

COMMENTS
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Tags

SPIEGELING School voor Intuïtieve Natuurcoaching 06-42 36 51 44 info AT spiegeling DOT net KvK 30215230