Spiegeling School voor Intuïtieve Natuurcoaching

Weblog

24mei

Levensmissie

In mijn recent verstuurde nieuwsbrief heb ik het over het ontdekken van je levensmissie. Ieder van ons is met een eigen "speciale" missie ter wereld gekomen. Sommigen weten al vroeg, vanaf kinds af aan, wat hen te doen staat, anderen hebben daar meer tijd voor nodig.
Ik was altijd "jaloers" op mensen die al vanaf de lagere school riepen dat ze huisarts of piloot of boer(in) wilden worden, daarvoor gingen studeren en dat beroep vervolgens dan ook tot hun grote tevredenheid en voldoening gingen uitoefenen.

Het énige dat ik vanaf mijn 15de héél zeker wist, was dat ik geen 'huisje, boompje, beestje' leven wilde. Ik voelde niets voor het - in mijn ogen stereotiepe - beeld van een eigen huis, man, 2 kinderen, auto voor de deur en 3 weken per jaar met elkaar op zomervakantie. Dat vooruitzicht leek mij "dodelijk" en niet passend bij mij en dít leven. Dat is dan ook niet gebeurd en daar heb ik nooit spijt van gehad, ik heb/had mijn Vrijheid (té) lief!
Mijn zus daarentegen wist al vroeg dat ze jong wilde trouwen en kinderen krijgen, zodat ze ook jong oma zou zijn en dat heeft ze ook gerealiseerd.

Ik had géén idee 'wat ik later wilde worden' en gelukkig hoorde ik dat wel van meer mensen om me heen, die met hetzelfde dilemma zaten. Ik wist alleen dat ik 'iets met mensen' wilde doen, want ik ben een "mensen-mens". Maar wát? Dat kon van alles zijn....

Ik was halverwege de twintig toen ik in mijn eentje een rondreis van 3 weken door 'het beloofde land' Israël maakte, een reis die veel indruk heeft gemaakt. Onder andere vanwege het opvallende feit dat de medereizigers die ik onderweg in hostels ontmoette, veelal mensen waren van eind dertig/begin veertig die op een belangrijk keerpunt in hun leven bleken te staan.

Ik ontmoette mensen die jarenlang getrouwd waren geweest en een gezin met kinderen hadden, die uit elkaar waren gegaan, hun huis hadden verkocht en niet wisten hoe ze nu verder moesten/wilden.
Anderen die waren ontslagen of zelf ontslag hadden genomen omdat het werk wat ze al geruime tijd deden al langer niet meer beviel en die nu iets totaal anders wilden gaan doen, maar nog geen idee hadden van wat dan. Of mensen die een ongeluk of ernstige ziekte hadden overleefd en het leven over een andere boeg wilden gooien.
Voor hen allen gold dat hun reis door Israël, ook alléén, de drempel naar een heel nieuwe fase markeerde.

Ik weet nog dat ik mezelf toen afvroeg hoe het mij zou vergaan op die leeftijd, en ja hoor op mijn 42e kreeg ik een heftige burnout, waaruit mijn natuurcoachings praktijk Spiegeling is geboren. Vanuit mijn eigen ervaring met de helende én spiegelende werking van de natuur in mijn herstelfase, was ik zó enthousiast en bevlogen geraakt dat ik het hele sterke gevoel had van 'spread the news' en ook anderen hiermee kennis wilde laten maken.

Ook dit is iets wat ik later vaker bij anderen ben tegengekomen, dat je eigen 'traumatische' ervaring hét opstapje blijkt te zijn naar een heel nieuwe koers en dat juist dáárin jouw unieke levensmissie schuilt en vaak ook je passie!
"Crisis als kans" was de titel van mijn eindscriptie voor de opleiding Tuintherapie op de Kraaybeekerhof en dit heb ik om me heen ook regelmatig bij anderen gezien.

Zoals de mensen die ik in Israël ontmoette op de drempel stonden van een nieuw leven door hun eigen ingrijpende ervaringen, zo zie ik regelmatig dat mensen door hun eigen crisis of trauma op de weg worden gezet van hún 'levensmissie'.
Niet zelden ga je na een ingrijpende gebeurtenis in je leven iets doen waarin je zelf 'ervaringsdeskundig' bent; een expertise die je - na verwerking van je eigen pijn/kwetsure - kunt inzetten ten dienste van anderen.

Mensen met verlieservaringen gaan een studie rouw- en verlieskunde volgen en rouwgroepen begeleiden. Anderen die hun scheiding hebben doorworsteld, gaan een coachopleiding doen om mensen die in een scheiding zitten te kunnen coachen, of een moeder die haar kind jong aan de dood heeft moeten afstaan, schrijft daarover een boek en gaat lezingen geven over haar ervaring om andere ouders die hetzelfde meemaken een hart onder de riem te steken.
Júist de combinatie van eigen ervaring en scholing op dat gebied kan een meerwaarde betekenen voor de ander. 

Bij Sjamanen is het een voorwaarde dat je zelf de donkere nacht van de Ziel hebt doorleefd voordat je anderen mag genezen; een Sjamaan staat bekend als 'een gewonde genezer'!
Hans Stolp heeft een andere benaming voor wat wij een 'trauma' noemen. Hij spreekt van "inwijdingen" > belangrijke levenslessen die bakens zijn op je pad en die jou je unieke richting wijzen.

In de biografielessen op de Kraaybeekerhof bleek dat de midlife crisis van rond de 40 een biografisch bepaald verschijnsel is. Tot je 40e ben je vooral bezig jezelf als persoon te ontdekken en ontwikkelen. Na je 40e verschuift deze zoektocht zich naar het ontdekken en ontwikkelen van je rol/functie in de maatschappij.
Het 'Wie ben ik?' maakt plaats voor 'Waarom ben ik hier, wat heb ik hier te doen, wat is mijn taak/levensmissie?' En vaak blijkt er dan een rode draad in je leven waarneembaar als je terugblikt, en zijn het je levenservaringen die je hebben gemaakt tot wie je NU bent en wat je de wereld NU te bieden hebt.

Na je 50e is het vooral een kwestie van schaven en schuren en polijsten van de kwaliteiten en valkuilen waar je inmiddels steeds meer zicht op hebt gekregen. Maar bij "laatbloeiers" kan ook dan pas de omslag plaatsvinden die anderen 10 jaar eerder hebben meegemaakt.

Toen ik met Spiegeling begon was ik 48 en inmiddels heb ik net mijn 57e verjaardag gevierd en heb ik de afgelopen jaren ervaren dat het niet alleen de natuur is die je spiegelt. Dit geldt voor alles in je leven: alle ontmoetingen (kort of lang) en gebeurtenissen hebben je iets te vertellen en te leren.
Met name daar waar je geraakt wordt is het zaak om in de spiegel te (leren) kijken. Je zult dan ontdekken dat je getriggerd bent in een pijnlijk kindstuk of dat je je eigen schaduw in de ander geprojecteerd ziet.

Hoe méér zicht je krijgt op de diverse spiegelwerkingen in je leven, hoe méér je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leven en emoties. Dat geeft je de Vrijheid om steeds meer te worden wie je VAN NATURE bedoeld bent te zijn: een pure Ziel met een lichaam als voertuig om je Levensmissie te kunnen vervullen!

Mirjam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS
tom de koningh 2015-05-24 23:05:57 Ik heb je blog in een adem uitgelezen en vind het boeiend en leerzaam ga zo door!
Lfs Tom
Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Email adres is verplicht!

Tags

SPIEGELING School voor Intuïtieve Natuurcoaching 06-42 36 51 44 info AT spiegeling DOT net KvK 30215230